Мінприроди разом із МОН розпочали збір заявок на участь у проекті «Компола» — у 200 закладах, які відберуть за результатами конкурсу, встановлять компостери для переробки харчових відходів, що підійде для утилізації залишків їжі та інших побічних продуктів шкільних їдалень. Про це повідомляє МОН.

Для того щоб взяти участь у конкурсі, один вчитель від імені навчального закладу повинен до 24 квітня 2018 року заповнити форму за посиланням. Далі передбачається проходження креативного завдання. Також школа повинна відповідати таким технічним вимогам:
— Мати затінену зону безпосередньо на ділянці відкритого ґрунту на огородженій території, де можна було б встановити компостер;
— Мати ділянку, на якій розміщуватиметься компостер і яка має бути на відстані не менше 2 м від стін прилеглих будівель;
— Їдальня закладу має продукувати харчові відходи в загальному обсязі 10-20 літрів на добу (два повних відра) (орієнтовна густина харчових відходів – 370 кг/м3). Серед них мають бути: очистки сирих овочів та фруктів; шкаралупа сирих яєць; заварка від чаю; залишки крупи чи каші без додавання масла.
— Мати можливість збирати для компостеру опале листя.

Проект «Компола» був започаткований київськими школярами Нікітою Шульгою та Софією-Христиною Борисюк (проект отримав схвальний відгук від гендиректора WWF). Після цього ідею підтримали міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак та міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Зараз проект вже успішно реалізований у 32 навчальних закладах у різних куточках України.

Про «Комполу»:

Поділитися цією статтею