Під час дистанційного навчання вчителям виплачуватимуть доплати за перевірку навчальних робіт учнів, надбавки за складність і напруженість у роботі та інші. Про це йдеться в роз’ясненні Міністерства освіти і науки.

Оплата праці

Під час організації дистанційного навчання зберігаються доплати за перевірку навчальних робіт учнів, роботу в інклюзивних класах або групах, надбавки за складність, напруженість у роботі, за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт, інші доплати і надбавки відповідно до законодавства. Особливої оплати праці для педагогів, які організовують дистанційне навчання, не передбачено — вона буде такою самою, як при очній формі.

Розподілення часу

Не потрібно проводити все навчання у синхронному режимі (за допомогою засобів онлайн-зв’язку) — частину доцільно проводити в асинхронному (учитель записує відео, дає завдання або матеріал для самостійного опанування, а учні займаються у зручний для них час).

Адміністрація навчального закладу має організовувати дистанційне навчання в межах робочого часу вчителів, з урахуванням режиму роботи закладу освіти.

Навантаження між учителями має бути розподілене справедливо. Адміністрація повинна стежити, щоб усі вчителі, за наявності технічної можливості, вкладалися у проведення дистанційного навчання.

Не менш ніж 30 % навчального часу, передбаченого освітньою програмою закладу освіти, має проходити в синхронному режимі.

Облік уроків

Вчителі мають зазначати у класному журналі режим проведення конкретного навчального заняття — синхронний чи асинхронний.

Незалежно від режиму проведення кожне заняття треба відзначати в журналі відповідно до календарно-тематичного планування.

Моніторинг учнів

Відсутність учня слід відмічати, але лише під час навчального заняття в синхронному режимі.

Обов’язково треба забезпечити регулярне відстеження результатів навчання учнів, а також надавати їм підтримку в опануванні передбачених програмою знань та навичок.

Контроль якості дистанційного навчання

Механізм моніторингу якості навчання має сформувати кожен заклад. Він може включати відстеження регулярності синхронної взаємодії, різні методи вивчення думки учнів, вчителів і батьків щодо недоліків і труднощів у навчанні, визначення потреби в навчанні вчителів та організацію відповідного навчання тощо.

Фото: pixabay.com.

Читайте також: Чому віддалена робота — ефективніша? Нові правила комунікації.

Поділитися цією статтею