Відмова від 12-річної шкільної освіти — це абсолютний фейк. На цьому наголосив т.в.о. міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет, повідомляють на сайті МОН.

«Для мене є абсолютно зрозумілим, чому саме 12-річна система. Це загальноєвропейська тенденція. Наприклад, у Німеччині, у деяких федеральних землях, дитина не зможе вступити до магістратури, якщо в неї попередньо немає 15,5 років навчання: 12 років школи і 3,5 роки бакалаврату», — сказав Сергій Шкарлет.

12-річна освіта в першу чергу викликає запитання у батьків. Вони неодноразово висловлювали обурення чиновникам-освітянам з приводу того, що діти будуть закінчувати школу у 18–19 років.

Педагоги здебільшого визнають переваги такої тривалості навчання. Тому міністерство планує активніше комунікувати з батьками на цю тему, проводити фахові дискусії з педагогами.

Як один з варіантів вирішення розглядається початок навчання з 5-річного віку.

Під час наради з обговорення актуальних питань діяльності місцевих органів управління у сфері освіти зазначили, що в деяких країнах ЄС навчання розпочинають з 5 років і закінчують у 17.

«Це варто обдумати, враховуючи стандарти Нової української школи, та обговорити на педрадах, в інститутах підвищення кваліфікації, з батьками. МОН розглядає всі пропозиції «за» і «проти». Наголошую, що дискусія є відкритою, і допоки не будуть напрацьовані оптимальні варіанти, жодних рішень МОН не ухвалюватиме», — сказав Сергій Шкарлет.

Поділитися цією статтею