Двічі на рік рівень досягнень учнів НУШ обліковують у свідоцтві досягнень. У Міністерстві освіти і науки розповіли про основні засади формування свідоцтва та відмінності в підходах для різних класів, повідомили на сайті МОН.

Облік результатів підсумкового оцінювання рівня навчальних досягнень учнів Нової української школи фіксується у свідоцтві досягнень. Таку практику зафіксовано у відповідному наказі МОН.

МОН підготувало відповіді на поширені запитання батьків та педагогів щодо свідоцтва досягнень.

Свідоцтво досягнень — це документ, який дає розгорнуте уявлення про навчальний поступ дитини в школі. Вчитель заповнює документ двічі на рік. Свідоцтво досягнень складається з двох частин: характеристики наскрізних умінь учня та результатів навчання за предметами або інтегрованими курсами.

Свідоцтво досягнень не містить оцінок у балах з предметів, натомість розгорнуто окреслює рівень сформованості наскрізних умінь та результатів навчання, за якими можна простежити навчальний поступ учнів. На відміну від табеля, де виставлялися бали з предметів і який не давав чіткого розуміння, що саме учню вдається, а чому варто приділити більше уваги, свідоцтво досягнень дає змогу батькам побачити ширшу картину навчання дитини завдяки виокремленим результатам навчання.

У свідоцтві досягнень також міститься інформація про наскрізні вміння, які формуються під час вивчення всіх предметів та інтегрованих курсів. Інформації про це немає в табелі, тож свідоцтво досягнень дає змогу глибше зрозуміти навчальний поступ дитини, а не лише побачити «сухі» бали.

Для оцінювання як наскрізних умінь, так і результатів навчання учнів 1–2-х класів застосовуються твердження «має значні успіхи», «демонструє помітний прогрес», «досягає результату за допомогою дорослих», «потребує уваги і допомоги». У 3–4-х класах результати навчання оцінюють за чотирма рівнями — «початковий», «середній», «достатній», «високий» , а наскрізні вміння — так само, як у 1–2-му класі.

Також МОН відповіло:

  • Навіщо у свідоцтві оцінювати результати навчання, а не предмет чи інтегрований курс цілком?
  • Чим рівневе оцінювання краще за бальне? Чому не можна просто поставити оцінку за предмет чи інтегрований курс у свідоцтво?
  • Навіщо у свідоцтві досягнень оцінювати наскрізні вміння учнів, а не лише результати навчання?
  • Чи будуть оцінювати рівнево всіх учнів початкової школи?
  • Що означають рівні у свідоцтві досягнень 3–4-х класів?
  • Навіщо у 3–4-х класах ввели рівневе оцінювання?
  • За якими критеріями вчитель виставляє рівень у свідоцтво досягнень?

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею

Пов’язані теги