2021 рік був нелегким для всього світу, зокрема для українських учнів та вчителів. Тож «Освіторія» доклала своїх зусиль, аби освіта і далі залишалася доступною для всіх і при цьому не втрачала якість. Також ми реалізували чимало амбітних інноваційних проєктів. Розкажемо вам про них та результати цього року.

«Наша місія — змінювати країну через якісні освітні проєкти. Ми створюємо інноваційні школи й програми, допомагаємо вчителям навчатися та надаємо доступ до якісної освіти малозабезпеченим дітям», — каже Зоя Литвин, голова громадської спілки «Освіторія».

У 2021 році Україна зайшла на друге коло пандемії та карантинних обмежень. Для освіти це означало боротьбу за якість та доступність. Отже, команда «Освіторії» взялася реалізовувати амбітний і такий потрібний державний проєкт «Всеукраїнська школа онлайн». Зараз у ВШО понад 250 тисяч користувачів у більш ніж половині всіх шкіл країни, і ці цифри зростають. Питання престижу вчительської професії завжди стоїть гостро. За роки роботи премії Global Teacher Prize Ukraine суспільна оцінка важливості вчителя зросла на 46 %. У 2021 році «Освіторія» перезапустила тренінговий центр для вчителів, впровадила нові програми підготовки вчителів та освітніх управлінців. Програми «Освіторії» допомагали дітям готуватися до ЗНО, отримувати якісні знання та першу професію, а школам дали кращий рівень технологізації.

«Наша стратегія на турбулентний 2021 видалася дуже амбітною! Ми посилювали чинні проєкти, реалізували один з наймасштабніших освітніх проєктів держави, створювали синергію та повністю перезавантажили тренінговий центр для вчителів», — розповідає Анна Сидорук, виконавча директорка ГС «Освіторія».

Отже, познайомтеся з нашими основними проєктами у 2021 році та їхніми результатами.

Інноваційна школа в UNIT.City

«Освіторія» створює інноваційні школи та програми. У 2021 році ми завершили фундамент і два поверхи нової школи в інноваційному парку UNIT.City. Школа матиме STEM-спрямування (Science, Technology, Engineering and Mathematics) та фокусуватиметься на викладанні точних і природничих наук, технологій, інженерії та математики.

Приміщення нової школи буде реалізовано в концепції простору, що навчає та взаємодіє з дитиною: музейні експозиції та куточки для експериментів у класах і коридорах, теплиця, сучасна обсерваторія, місце для проведення уроків на свіжому повітрі. Окрім цього, у школі будуть лабораторії для початкових, середніх і старших класів з технологій і дизайну, хімії та біології, робототехніки. Навчальні методики спиратимуться на шкільні системи країн, які регулярно демонструють високі результати оцінювання якості освіти PISA з математики та природничих наук. Засновники школи — експерти «Освіторії» — використають досвід Сінгапуру, Великої Британії, Німеччини, Канади та США.

Нова школа на 740 дітей розпочне роботу 1 вересня 2023 року. А за 13 років перший випуск нової школи відкриє капсулу часу, яку наша команда заклала.

Всеукраїнська школа онлайн

Всеукраїнська школа онлайн — це проєкт, що рятував школи під час карантину та став невід’ємною частиною шкільних буднів поза ним. Він покликаний зробити якісне навчання доступним будь-де та будь-коли. Це перша єдина національна платформа для змішаного і дистанційного навчання, створена «Освіторією» на замовлення Міністерства освіти і науки, Міністерства цифровізації та Українського інституту розвитку освіти.

Всеукраїнська школа онлайн — це зручність та якість. Це відеоуроки, тести, завдання для самостійної роботи для учнів 5–11-х класів, методичні рекомендації для вчителів щодо використання уроків за умов змішаного і дистанційного навчання та зручний функціонал. В особистому кабінеті учня і вчителя (віртуальний клас) можна відстежувати прогрес та виконання завдань. Мобільні застосунки доступні для всіх операційних систем.

Всеукраїнська школа онлайн має понад 250 тисяч користувачів. Це кожен п’ятий учитель та 50 % шкіл. Це 2200 уроків, доступних будь-де та будь-коли. Уроки ВШО переглядають учні зі 123 країн світу, а ще — школярі на тимчасово окупованих територіях, які мають доступ до якісного навчального українського контенту.

ВШО увійшла до ТОП-30 найвидатніших проєктів за часи Незалежності України разом з такими віхами, як побудова «Укриття» на ЧАЕС або впровадження безвізу, за версією видання Liga.net та міжнародної організації Project Management Institute. Глобальний договір ООН в Україні визнав ВШО найкращим проєктом 2021 року в категорії «Суспільство».

А найголовніша відзнака для нас — це подяка користувачів та довіра держави, адже у 2022 році ми плануємо продовжити роботу над платформою та повністю завершити річну програму для середньої школи.

Школа освітніх управлінців

Це навчальна програма для директорів державних і приватних шкіл, керівників управлінь освіти та засновників освітніх стартапів або проєктів, які разом зі своїми командами прагнуть змінити систему освіти у своїх громадах. У 2021 році ми перезапустили ШОУ, доповнили курс та навчили другий випуск — 28 директорів та завучів шкіл, керівників управлінь освіти, нових освітніх змінотворців. Зараз триває вже третій набір.

Тренінговий центр

У цьому році тренінговий центр «Освіторії» перезапущено, але одне лишилося незмінним: принципи та потужне експертне коло, адже це місце для навчання та розвитку українських вчителів!

У цьому році ми додали 10 нових програм:

  • Вчителі майбутнього. Українська мова та література
  • Вчителі майбутнього. Початкова школа
  • Вчителі майбутнього. STEM-освіта
  • Оцінювання в початковій школі: інструментарій вчителя
  • Наука в початковій школі: системний підхід
  • Практика дебатів у школі та розвиток критичного мислення
  • Розробка та використання освітніх ігор
  • Розмови про історію: від проблеми вивчення первісності до радянських часів
  • Навички сучасного керівника школи
  • Teacher’s Self Upgrade

Тепер у тренінговому центрі «Освіторії» можна підвищити кваліфікацію за 25 напрямками, серед яких формувальне оцінювання, сучасні нейронауки, дистанційне та змішане навчання, критичне мислення та багато інших.

Із нами співпрацюють найкращі освітні експерти України: Інна Большакова, Ігор Хворостяний, Марина Пристінська, Юрій Гайдученко, Катерина Гольцберг.

У 2021 році 21 555 українських вчителів взяли участь у наших навчальних заходах. А онлайн-марафон до Дня вчителя зібрав понад 20 тисяч учасників. У цьому ж році ми провели перший Форум керівників шкіл, що зібрав понад 80 директорів з різних куточків країни та показав велику зацікавленість у навчанні для освітніх управлінців.

Наші завжди відкриті онлайн курси-легенди, розроблені спільно з Ed.Еra, сягнули величезної кількості переглядів:

  • Онлайн-курс для вчителів початкової школи — 272 237;
  • Бери й роби — 53 740;
  • Бери й роби. Змішане та дистанційне навчання — 26 486.

У наступному році ми працюватимемо над повноцінною онлайн-платформою для навчання та розвитку вчителів, розробкою курсу НУШ для середньої школи та розширюватимемо і поглиблюватимемо решту наших програм.

Завантажити інфографіку

Global Teacher Prize Ukraine 2021

У 2021 році п’ята, ювілейна «Нобелівка для вчителів» була про те, що цьогоріч виповнилося 30 років Незалежності України — за результатами й здобутками яких стоять учителі. Цей важливий для країни меседж ми транслювали впродовж усієї 7-місячної кампанії.

Цьогоріч волонтерські асесмент-центри відбулися в п’яти містах та онлайн, до них було залучено понад 200 волонтерів. Ми зібрали рекордні 3273 анкети та отримали 1870 номінацій від вдячних українців, а охоплення медіакампанії сягнуло 110 мільйонів контактів.

Вперше цьогоріч:

  • Відбувся антиурок подяки вчителям «Вчитель-супергерой покоління Альфа: подяка edition»: залучено 20 амбасадорів, проведено 27 уроків у школах України!
  • #Освітур Україною: команда провела зустрічі з освітянами в Чернігові, Ужгороді, Херсоні, Маріуполі та створила перший документальний фільм «Вчителі України».

Церемонія GTPU транслювалася на 24 регіональних каналах Суспільного, а отже, стала доступною для мільйонів глядачів в усіх куточках України.

На Софійській площі відкрилася виставка з історії української освіти у співпраці з Педагогічним музеєм України, яка зараз гастролює Києвом.

У 2021 році додалось одразу дві ціннісні номінації. Номінація для педагогів з Донецької та Луганської областей — «Прифронтовий учитель», амбасадором якої став письменник Сергій Жадан. Таку відзнаку для вчителів із прифронтових міст і селищ запровадили, щоб віддячити за їхню роботу в умовах війни — на освітньо-культурному фронті. Відзнака для молодих педагогів «Вчитель — ровесник Незалежності» спільно з міжнародною молодіжною організацією AIESEC мала на меті заохотити молодих педагогів продовжувати розвиватися у професії.

iLearn

iLearn — це безкоштовна гейміфікована платформа для підготовки до ЗНО та ДПА. На платформі містяться курси з основних предметів, розроблені за найкращими методами мікронавчання провідними педагогами країни, тести і тренажер ЗНО, а також проводяться щотижневі вебінари.

У 2021 кількість зареєстрованих користувачів сягнула майже 155 тисяч — це приріст на понад 30 %. Щороку більш ніж 15 % випускників успішно складають ЗНО з iLearn.

У поточному році на платформі було запущено новий продукт — вебквест з української мови та літератури, а також на iLearn розмістили офіційні роз’яснення щодо ЗНО-2021. Як завжди, з нового навчального року запустили нову серію вебінарів. Цього року до переліку предметів додалися хімія та географія.

У планах — для більшої зручності користувачів запустити мобільний додаток та активно працювати з YouTube-спільнотою, яка сягнула понад 80 тисяч підписників. Дослідження аудиторії показало, що сільські школярі набагато частіше за міських лишаються без допомоги під час підготовки до ЗНО, тому хочемо сфокусуватися на кращій доступності та обізнаності з iLearn у селах і невеликих містах. Також плануємо оновити основні навчальні курси та бути тими, хто першим допоможе випускникам зрозуміти нюанси ЗНО-2022 та вступити до омріяного вишу.

Стипендіальна програма

Стипендіальна програма — це грант на безкоштовне навчання в Новопечерській школі, яка входить до ТОП-100 найінноваційніших шкіл світу. Попри карантини й червоні зони, програма працює, і у 2021 році в нас додалося 8 нових освітніх зірочок у школі. Усього ж за роки існування стипендіальна програма залучила 30 талановитих учнів 7–10-х класів! У планах — створити всі умови, щоб залучати до навчання на стипендіальній програмі дітей не лише з Києва та області, а й з інших міст.

Прокачай школу

Прокачай школу — проєкт із технологізації шкіл, який «Освіторія» робить разом із компанією «Дельтахост». Кожна школа може заповнити заявку та отримати необхідне обладнання для роботи. Щомісяця обираємо школу, яка найбільше того потребує. Два комп’ютери, одна смарт-дошка чи всього 5 планшетів — здається, це так небагато в масштабах країни, але для багатьох шкіл це реальні зміни в якості освіти вже сьогодні.

Наразі 2157 шкіл з усієї України надіслали заявки на участь у проєкті — кожна сьома школа в країні бере участь! Власниками технологічних подарунків стали вже 15 шкіл.

Перша професія

За 5 років проєкт виріс з 1 гуртка до 50, і тепер програма охоплює вже 25 різних закладів у 12 областях України, а також 10 напрямків: крій та шиття, ремонт та пошив взуття, кулінарія, візаж, манікюр, будівництво, автослюсарна справа, вироби з дерева, вироби зі шкіри та мажорет-спорт.

Цим проєктом ми даємо не рибу, а вудку, змінюємо в підопічних дітей споживацький підхід на проактивний. А ще — показуємо дітям, що, незалежно від стартових умов, за кожним успіхом стоїть робота над собою.

Понад 650 дітей опановують навички першої професії, і ми впевнені, що навіть якщо діти не продовжать навчатися за напрямком гуртка, ці навички точно стануть у пригоді.

У цьому році престижна перукарська Академія ERTEQOOB надала грант на навчання дівчинці-сироті. Вже за 8 місяців вона опанує професію перукаря.

А партнери з МАМАПАПАФОРУМ віддають 50 грн з кожного проданого квитка. Наші партнери купують ляльки добра як корпоративні подарунки. Ці ляльки роблять діти з 5 різних закладів: хлопці зі столярних гуртків вирізають основу, а дівчатка-кравчині шиють вбрання. Ці ляльки виходять не лише красиві (ще б пак, адже дизайн одягу розробили ЕтноДім), а й дарують дещицю тепла.

Освіторія Хаб

Освіторія Хаб — це простір для роботи, навчання, розвитку та натхнення у самісінькому серці Києва. Ми працюємо трохи більше ніж два роки, але встигли побудувати потужну освітню спільноту.

У 2021 році в Освіторія Хабі було проведено 700 подій! До нас приходять навчатися, проводити стратегічні сесії, мозкові штурми, експертні кола, вечірки та урочистості.

Усі місця та офіси у Хабі заповнені на 100 %, сформована дуже крута та злагоджена спільнота. Ми пишаємось нашими резидентами, кожен з яких створює неповторний освітній вайб!

Ми раді, що в наших стінах працюють такі змінотворчі організації, як Aspen Institute, Українська Академія Лідерства, Генеральний Договір ООН в Україні, Київський Міжнародний Економічний Форум, ATOM інститут, Apex.education та інші.

Зображення: depositphotos.com

Поділитися цією статтею
Автор: