Співвідношення 60 на 40, де 60% часу відводиться на вивчення навчальних предметів державною, а 40% – рідною мовою, Україна хоче бачити в старших класах шкіл нацменшин. Саме така модель довела свою ефективність у Латвії, де значна частина населення також раніше не могла говорити державною мовою. Про це зазначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час зустрічі з послом Латвії Юрісом Пойкансом 23 жовтня.

Передбачається, що кількість предметів, які вивчаються українською, поступово зростатиме з 5-го класу і доходитиме до співвідношення 60 на 40 у 10-му класі. Однак до кожної меншини буде індивідуальний підхід.

На сьогодні в Україні мовами національних меншин навчається близько 400 тис. дітей у 735 навчальних закладах. Як правило, у таких закладах українська мова вивчається винятково як предмет. Однак з 1 вересня 2018 року згідно з новим Законом «Про освіту» дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову. 28 вересня цей Закон набрав чинності.

12 жовтня ПАРЄ видала резолюцію з рекомендацією переглянути статтю 7 Закону «Про освіту», яка стосується мовного питання щодо освіти нацменшин.

19 жовтня Угорщина, яка була особливо невдоволена законом, назвавши його «соромом і ганьбою», нарешті пішла на контакт і погодилася співпрацювати.

 

Поділитися цією статтею