Канал 24 повідомляє, що на думку делегатів ПАРЄ новий освітній закон “не забезпечує право нацменшин навчатися рідною мовою, чим суттєво скорочує їх права”. 12 жовтня під час термінових дебатів щодо Закону України «Про освіту» 82 делегати проголосували за резолюцію, що вимагає його перегляду, 11 — проти, 17 — утримались.

Причиною невдоволення стало також те, що під час розроблення закону не були проведені консультації з цього питання з представниками нацменшин.

Нагадаємо, ще у вересні глави МЗС Болгарії, Угорщини, Греції і Румунії направили міністру закордонних справ України Павлу Клімкіну листа із занепокоєнням щодо нового закону про освіту. Особливо невдоволеним законом було МЗС Угорщини, яке назвало новий український закон про освіту «соромом і ганьбою». Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що уряд країни буде вимагати торговельно-економічних санкцій Європейського союзу проти України в разі, якщо новий закон про освіту не буде відхилено.

На сьогодні в Україні мовами національних меншин навчається близько 400 тис. дітей у 735 навчальних закладах. Як правило, у таких закладах українська мова вивчається винятково як предмет. Однак з 1 вересня 2018 року згідно з новим Законом «Про освіту» дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову.

28 вересня цей закон набрав чинності.

У відповідь на численні побоювання представників нацменшин міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час зустрічі 3 жовтня в приміщенні МОН з Надзвичайним і Повноважним Послом Болгарії в Україні Красіміром Мінчевим заявила про те, що «обсяг вивчення рідної мови, а також перелік предметів, що вивчатимуться цією мовою, визначатиметься індивідуально для кожної нацменшини».

Поділитися цією статтею