За повідомленням Радіо Свобода Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що уряд країни буде вимагати санкцій Європейського союзу проти України в разі, якщо новий закон про освіту не буде відхилено. Міністр наголосив, що цим законом було порушено Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, адже Угода передбачає зміцнення прав нацменшин. Санкції, яких вимагатиме Угорщина, стосуватимуться торгівельно-економічних питань.

Угорщина вже тривалий час засуджує Закон України «Про освіту» і проводить активну інформаційну діяльність з цього приводу. Так, противники закону поширюють в ПАРЄ брошури, в яких стверджується, що Україна обмежує вивчення не лише мов нацменшин, а й української мови.

Така кампанія провадиться напередодні того, як ПАРЄ 12 жовтня в терміновому порядку проведе дебати щодо мовної статті Закону України «Про освіту».

Нагадаємо, ще у вересні глави МЗС Болгарії, Угорщини, Греції і Румунії направили міністру закордонних справ України Павлу Клімкіну листа із занепокоєнням щодо нового закону про освіту. Особливо невдоволеним законом було МЗС Угорщини, яке назвало новий український закон про освіту «соромом і ганьбою».

Поділитися цією статтею