Як повідомляє інформагентство «Укрінформ», Парламентська асамблея Ради Європи 12 жовтня в терміновому порядку проведе дебати щодо мовної статті Закону України «Про освіту». Ініціаторами внесення цього питання на розгляд сесії стали Угорщина та Польща.

Попередньо в середу 11 жовтня Президент України Петро Порошенко виступить перед ПАРЄ та відповість на всі запитання членів асамблеї.

Нагадаємо, ще у вересні глави МЗС Болгарії, Угорщини, Греції і Румунії направили міністру закордонних справ України Павлу Клімкіну листа із занепокоєнням щодо нового закону про освіту. Особливо невдоволеним законом було МЗС Угорщини, яке назвало новий український закон про освіту «соромом і ганьбою».

На сьогодні в Україні мовами національних меншин навчається близько 400 тис. дітей у 735 навчальних закладах. Як правило, у таких закладах українська мова вивчається винятково як предмет. Однак з 1 вересня 2018 року згідно з новим Законом «Про освіту» дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову.

28 вересня цей закон набрав чинності.

У відповідь на численні побоювання представників нацменшин міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час зустрічі 3 жовтня в приміщенні МОН з Надзвичайним і Повноважним Послом Болгарії в Україні Красіміром Мінчевим заявила про те, що «обсяг вивчення рідної мови, а також перелік предметів, що вивчатимуться цією мовою, визначатиметься індивідуально для кожної нацменшини».

Поділитися цією статтею