У разі підписання президентом нового закону «Про освіту», з 1 вересня 2018 року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову, уточнюється в коментарі Міністерства.

21469600_2005907389620815_39934320_n-1

Починаючи з 5-го класу діти національних меншин навчатимуться державною мовою, а мову національної меншини вивчатимуть як окрему дисципліну.

Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання однієї чи кількох дисциплін також мовою цієї нацменшини.

Щоб застерегти права дітей, які вступили на навчання до 1 вересня 2018 року та зараз навчаються мовами нацменшин і з об’єктивних причин не готові до різкого переходу на навчання державною мовою, законом передбачено перехідний період до 1 вересня 2020 року. Ці діти здобуватимуть загальну середню освіту з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою, а з 2020 року мають перейти на навчання державною мовою.

На сьогодні в Україні мовами національних меншин навчається близько 400 тис. дітей у 735 навчальних закладах. Як правило, у таких закладах українська мова вивчається винятково як предмет.

Нагадаємо, МЗС Угорщини розкритикувало новий закон «Про освіту» саме через статтю про мови для нацменшин. Угорська спільнота в Україні налічує близько 150 тис. осіб. Міністр закордонних справ країни розпорядився, щоб угорські дипломати не підтримували українських ініціатив у міжнародних організаціях. Будапешт також обіцяє порушувати питання щодо внесення поправок у мовну статтю на форумах ООН, ОБСЄ та Європейського союзу.

Поділитися цією статтею
Автор: