Міністр закордонних справ Угорщини Пейтер Сійярто викликав у міністерство посла України в Угорщині Любов Непоп через нещодавно схвалений закон про освіту, повідомляє «Радіо Свобода».

Міністр Сійярто має намір особисто повідомити, що вважає новий український закон «соромом і ганьбою», заявив прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер. Йдеться про мовну статтю в законі, яка унеможливлює здобуття нацменшинами України освіти рідною мовою. Угорська нацменшина в Україні налічує близько 150 тис. осіб.

Пейтер Сійярто розпорядився, щоб угорські дипломати не підтримували українських ініціатив у міжнародних організаціях. Будапешт буде порушувати питання щодо внесення поправок у мовну статтю Закону України “Про освіту” на форумах ООН, ОБСЄ та Європейського союзу.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада прийняла новий Закон України «Про освіту». Ним передбачається, що національним меншинам гарантується право на навчання рідною мовою одночасно з українською лише в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Поділитися цією статтею
Автор: