Як повідомляє МОН, 19 жовтня відбулася зустріч міністра освіти і науки України Лілії Гриневич та міністра людських ресурсів Угорщини Золтана Балога. За результатами зустрічі Україна, угорська громада в Україні та Угорщина домовляться, як імплементувати статтю 7 Закону «Про освіту», що буде закріплено відповідними спільно напрацьованими документами. Україна та Угорщина також разом працюватимуть над покращенням викладання української мови у школах нацменшин.

До того ж, сторони домовилися почекати рішення Венеціанської комісії. Українська сторона в домовленостях ще раз підкреслила, що зміни, прописані в Законі «Про освіту», не будуть застосовуватися, поки не будуть розроблені відповідні документи стосовно імплементації статті 7, що й передбачає Закон.

«Ми розуміємо позицію України, що всі громадяни повинні володіти державною мовою», – зазначив Золтан Балог.

Погоджуючись на педагогічні аспекти домовленості, угорська сторона все ж зазначила, що з питань юридичного характеру їй ще необхідно отримати експертну оцінку від партнерів.

Нагадаємо, ще у вересні глави МЗС Болгарії, Угорщини, Греції і Румунії направили міністру закордонних справ України Павлу Клімкіну листа із занепокоєнням щодо нового закону про освіту. Особливо невдоволеним законом було МЗС Угорщини, яке назвало новий український закон про освіту «соромом і ганьбою». 12 жовтня під час термінових дебатів щодо Закону України «Про освіту» ПАРЄ рекомендувала Україні переглянути Закон «Про освіту», однак резолюція з цього приводу не матиме чинного впливу, доки не буде сформовано рішення Венеціанської комісії.

Поділитися цією статтею