Резолюція ПАРЄ від 12 жовтня, якою фактично було рекомендовано переглянути статтю 7 Закону України «Про освіту», не матиме чинного впливу, доки не буде сформовано рішення Венеціанської комісії. Про це повідомив член української делегації в ПАРЄ, народний депутат Борислав Береза на своїй сторінці у Фейсбук.

«Ми спілкувалися з представниками Венеціанської комісії; скоріш за все, вони просто скажуть, що потрібно збільшити перехідний період», — запевнив Береза.

Політик також зазначив, що українській делегації вдалося збити основні поправки угорців та румунів до Закону, а також не допустити створення робочої групи для обговорення повернення участі Росії в ПАРЄ. Щодо поведінки угорських представників, Береза натякнув на їх можливий зв’язок з Росією.

На сьогодні в Україні мовами національних меншин навчається близько 400 тис. дітей у 735 навчальних закладах. Як правило, у таких закладах українська мова вивчається винятково як предмет. Однак з 1 вересня 2018 року згідно з новим Законом «Про освіту» дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову.

28 вересня цей Закон набрав чинності.

Поділитися цією статтею