Міністр освіти і науки назвала орієнтовну дату, коли будуть відомі висновки Венеціанської комісії щодо Закону «Про освіту», — 11 грудня цього року. Про це вона повідомила в ефірі телеканалу «112 Україна».

Лілія Гриневич також зазначила, що 31 жовтня проведе переговори із шістьма експертами Венеціанської комісії щодо особливостей цього Закону. Вона впевнена, що рекомендації комісії будуть на боці українських інтересів.

«Ми написали нашу аргументацію до комісії, чому саме така стаття і чому ми вважаємо, що ми не порушуємо наших міжнародних зобов’язань, не порушуємо Конституцію України», – повідомляє Гриневич.

Нагадаємо, резолюція ПАРЄ від 12 жовтня, якою фактично було рекомендовано переглянути статтю 7 Закону України «Про освіту», не матиме чинного впливу, доки не буде сформовано рішення Венеціанської комісії. Розгляд закону в ПАРЄ зумовлений тим, що ще у вересні глави МЗС Болгарії, Угорщини, Греції і Румунії направили міністру закордонних справ України Павлу Клімкіну листа із занепокоєнням щодо нового закону про освіту, адже на їх думку, закон зачіпає права нацменшин. Особливо невдоволене законом було МЗС Угорщини, яке назвало закон про освіту «соромом і ганьбою». Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що уряд країни буде вимагати торговельно-економічних санкцій Європейського союзу проти України в разі, якщо новий закон про освіту не буде відхилено.

Закон набрав чинності 28 вересня.

Поділитися цією статтею