Згідно з дослідженням, яке раніше провели шотландські вчені, наскільки розумною буде дитина, визначає генетичний спадок матері. Адже жінки мають дві Х-хромосоми, які відповідають за інтелект, а чоловіки — одну. Та чи справді це так?

Окрім цього, стверджували, що гени, успадковані від батька, можуть бути автоматично деактивовані, пише Independet. Першоджерелом виявилася публікація психолога Дженніфер Дельгадо. Утім пізніше вчені піддали під сумнів теорію колеги, яка не була опублікована в престижних наукових виданнях.

Теорія вченої базувалась на лабораторних дослідженнях, які виявили, що клітини з батьківськими генами накопичуються в лімбічній системі мозку, яка відповідає за такі навички, як агресія, харчування та секс. Мамині клітини виявили в корі головного мозку, яка відповідає за мислення, пам’ять та планування.

Також вона посилалася на експеримент, в якому взяли участь майже 13 тисяч осіб у віці від 14 до 22 років. Щороку, починаючи з 1994 року, вчені тестували їхні розумові здібності.

Якщо не брати до уваги певні чинники, такі як освіта, раса та соціально-економічний статус, дослідниця вважає правильним висновок про те, що IQ матері — найкращий визначник інтелекту.

Однак, з іншого боку, науковці наголошують, що генетика — не єдиний чинник, який визначає інтелект: 40-60% інтелекту передається «в спадок», решта залежить від оточення та умов, в яких росте дитина

Також є ряд генів, які діти успадковують саме від чоловіків, що є дуже важливим у розвитку потенціалу.

Читайте також: Чи справді в нового покоління падає рівень інтелекту?

Поділитися цією статтею