Людські немовлята потенційно здатні читати, а, приміром, мавпенята  ні. Адже люди народжуються з ділянкою мозку, яка готова до сприйняття слів, свідчить нове дослідження.

Вчені Університету штату Огайо, аналізуючи сканування мозку новонароджених, дослідили так звану зорову зону словоформи. Вона не лише дає змогу людині навчитися читати, а й пов’язана з мовною мережею мозку, тож допомагає опанувати зв’язок між звуками та знаками.

Раніше вважалося, що читання  виключно набутий досвід, а центральна нервова система адаптується вже у процесі навчання грамоти. Існувала гіпотеза, що ця ділянка мозку не відрізняється від інших частин зорової кори, чутливих до сприйняття облич, предметів, і стає вибірковою щодо сприйняття слів та букв, коли діти вчаться читати або хоча б коли опановують рідну мову на базовому рівні. Але це неправда.

Дослідники проаналізували функціональне МРТ мозку сорока новонароджених віком до тижня та порівняли результати з подібними скануваннями сорока дорослих. Вважалося, що немовля може розрізняти лише обличчя поміж усіх об’єктів, які бачить. Це допомагає йому виживати, встановлюючи контакт з дорослими, які опікуються ним. Як візуальні об’єкти обличчя мають ті самі властивості, що й слова: їм потрібна висока роздільна здатність, щоб побачити їх правильно.

Але, як з’ясувалося, новонароджені відрізняють від усього іншого ще й написи, бо одразу ж виникає функціональний зв’язок з мовною частиною мозку. Тобто малюк бачить слова як щось окреме задовго до того, як навчиться їх розуміти. Досвід розмовної та письмової мови зміцнює зв’язки з конкретними аспектами мовної схеми та спонукає цю ділянку мозку ще більше «поглиблювати спеціалізацію».

Дослідження вважають захопливою знахідкою, адже воно допоможе в лікуванні дислексії (ймовірно, що порушення відбуваються саме в цій зоні) та інших мовних розладів. Знання про те, як мозок навчається читати, допоможе навчати читати дітей зі значною інтелектуальною недостатністю.

Зараз вчені займаються наступним етапом: вивчають роботу цієї зони у 3-4-річних малюків. Вчені припускають, що згодом функціональне МРТ будь-якої дитини допоможе індивідуально розробити найкращий спосіб навчити її читати.

Поділитися цією статтею