Абсолютна більшість батьків і вчителів погоджуються з тим, що в школах треба викладати сексуальну освіту. Участь дітей у неформальних заходах на цю тематику поза школою схвалюють менше батьків, повідомили на сайті UNFPA Ukraine.

Про це йдеться у дослідженні аналітичного центру Cedos у партнерстві з агенцією Info Sapiens на замовлення Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) та за підтримки Міністерства освіти і науки України.

Майже 84 % батьків та вчителів вважають, що в школах має бути сексуальна освіта.

Так, твердження «у школах має бути статеве виховання» повністю підтримують по 60 % батьків і вчителів. Певною мірою підтримують 24 % батьків та 23 % учителів. Лише 8 % і 9 % відповідно проти цього.

Найбільше вчителі й батьки підтримують початок сексуального виховання з 1-го та 5-го класу. Так, з 1-го класу це робити пропонують 16 % педагогів та 12 % батьків, з 5-го класу — 18 % та 25 % відповідно.

Найпопулярніші ідеї щодо форматів такого навчання — лекції спеціалістів (медиків чи інших експертів). Їх підтримують 47 % батьків та 58 % вчителів.

Близько 40 % вчителів упевнені у власних знаннях з чутливих тем сексуальної освіти та у своїй спроможності обговорювати їх з учнями.

Більшість батьків та вчителів позитивно ставляться до неформальної комплексної сексуальної освіти в родині та на позашкільних заходах. Родина, у якій виховується дитина, має забезпечувати сексуальну освіту — таку позицію підтримують 89 % батьків та 92 % вчителів. Водночас значно менше матусь і татусів (48 %) позитивно ставляться до участі їхньої дитини у відповідних неформальних заходах поза школою, наприклад, у тренінгах, лекціях, онлайн-курсах.

Фото Tumisu на Pixabay.

Поділитися цією статтею