Дітям від 12 років віднині рекомендовано робити щеплення проти коронавірусу. Про це йдеться в наказі МОЗ України №2234, яким ухвалили пропозиції Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики. Документ затверджено 13 жовтня 2021 року, але оприлюднено 27 жовтня. Рішення ґрунтується на тому, що штам вірусу «Дельта» загрожує здоров’ю дітей. 

Вакцинувати українських підлітків із групи ризику дозволили ще 16 липня 2021 року.

Аби діти мали змогу пройти процедуру, батьки мають взяти направлення в сімейного лікаря чи педіатра та звернутися до пункту щеплення. Передбачено лише одну вакцину для дітей — Comirnaty від Pfizer/BioNTec. Адже саме вона дозволена Європейським агентством з лікарських засобів для щеплення підлітків від 12 років. Тому для дитини слід обрати той пункт щеплення, де є ця вакцина. Як і у випадку з дорослими, тінейджерам потрібно буде отримати дві дози вакцини з проміжком у три-чотири тижні між їхнім введенням. 

Вакцинацію проводять у присутності батьків та з їхньої згоди. Поки що не йдеться про отримання COVID-сертифіката дітьми, адже для цього є технічні та юридичні перепони.

Вакцинацію підліткам з 12 років вже роблять у майже 20 країнах світу. В Америці нині цілком реальним є щеплення найближчим часом дітей від 5 років. Адже 26 жовтня 2021 року експерти рекомендували надати дозвіл на таку процедуру Управлінню із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США. 

Поділитися цією статтею