Державна служба якості освіти підготувала настанови, як організувати діяльність школи, щоб вона працювала якісно та ефективно і в умовах очного навчання, і онлайн.

Змінювати під час дистанційного навчання слід всі компоненти системи освітнього процесу школи, наголошують в ДСЯО.

Важливо узгодити розклад уроків з особливостями проведення онлайн-занять. Для цього насамперед варто обрати єдину інтернет-платформу для розміщення електронних освітніх ресурсів, проведення онлайн-занять. Це мінімізує труднощі та плутанину, зніме дещо проблему комунікації між учасниками освітнього процесу.

В ДСЯО надали детальні рекомендації, на що варто звертати увагу під час обрання інтернет-платформи для дистанційного навчання:

  • Доступність. Обирайте платформу, яка є у відкритому доступі, не потребує встановлення спеціального програмного забезпечення тощо.
  • Можливість ідентифікації учасників. Вчитель повинен мати змогу ідентифікувати всіх учнів, зареєстрованих у системі або присутніх на онлайн-уроці. Це перш за все питання безпеки.
  • Структурованість матеріалу. Учням буде зручніше працювати із платформою, коли матеріал у ній буде структурований, тобто розміщений у формі цілісних навчальних тем, курсів. Це сприятиме організації віддаленої роботи учнів, вибору власної швидкості опанування навчального матеріалу.
  • Наявність онлайн-журналу. Учнівство звикло мати доступ до своїх оцінок, переглядати їх у журналі після занять. Можливість робити це онлайн — вимога часу.
  • Зворотний зв’язок. Це дасть змогу учням оперативно отримувати відгук від вчителя щодо виконаних завдань тощо.

В умовах віддаленого навчання в учнів виникає потреба проконсультуватися з учителем. Організація консультаційних годин з різних навчальних предметів дасть змогу компенсувати відсутність особистого спілкування учнів з учителем.

Також у рекомендаціях ідеться про те, що в умовах дистанційного навчання важливо застосувати інші форми й методи роботи. Учитель має адаптувати навчальні ресурси відповідно до особливостей класу, можливостей учнів.

Поради педагогам для роботи в умовах дистанційного навчання, зокрема як вчителеві налагодити систему оцінювання — дивіться за посиланням.

У Службі якості освіти також зауважили, що за дистанційного навчання значну частину роботи зі створення освітнього середовища стали виконувати батьки. Утім, директорові школи не варто забувати про цей аспект роботи. Також директор має забезпечити підтримку педагогам в умовах дистанційного навчання — рекомендації також містять поради щодо цього.

Поділитися цією статтею