Президент Петро Порошенко зустрівся з фіналістами конкурсу для викладачів Global Teacher Prize Ukraine.

Під час розмови, яка відбулась сьогодні, 6 жовтня, говорили про стан освіти та її реформу. Порошенко зокрема наголосив на необхідності впровадження інклюзивної освіти. Говорили також про питання мови.

Учасники зустрічі домовились, що пропозиції від професійного середовища вчителів щодо продовження освітньої реформи будуть враховані.

Зоя Литвин, голова громадської спілки «Освіторія», ініціатор Global Teacher Prize Ukraine:

16195378_10154105270896218_5759270847094206025_n

— Мені сподобалася атмосфера зустрічі. Це був не якийсь офіційний виступ, а, скоріше, розмова колег. Професіонала з професіоналами.

З боку вчителів були цікаві та несподівані питання до президента. Навіть про його бешкети в школі, які б він міг згадати з посмішкою.

Історик Тетяна Веркалець, наприклад, питала, чи після закінчення каденції президент планує зайнятися викладацькою діяльністю, як часто це роблять голови інших держав.

Порошенко відповів, що вже має досвід викладання. І що ця робота надихає. Президент навіть розповів, що певною мірою заздрить вчителям. Адже вони результати своєї роботи можуть побачити набагато швидше, ніж політики.

Фізик Паул Пшенічка озвучив, що в українській системі дуже високий рівень точних наук. І його хвилює, що останнім часом ми втрачаємо у STEM-дисциплінах (S — science, T — technology, Е —engineering, М — mathematics).

Вчитель іноземних мов Владислав Качур запитував, чи все-таки є необхідним для чиновника знання англійської чи іншої європейської мови. Петро Олексійович сказав, що відтепер це — одна з вимог для держслужби.

Наталя Гладких, яка займається інклюзивною освітою, запропонувала президенту записати звернення до батьків. Вона зіштовхнулася з проблемою, яка виникла при залученні дітей з особливими потребами до навчання. Незважаючи на те, що інші діти зазвичай сприймають таких однокласників дуже тепло, деякі батьки школярів пишуть звернення, щоб таку дитину (на візочку, наприклад) прибрали з класу.

Приємно, що президент реагував на всі слушні поради. Видно, що він гарно орієнтується в новому законі «Про освіту», де, зокрема, посилені позиції інклюзивної освіти.

Одним словом, це була зустріч на рівних, тепла та щира. Обмін думками та ідеями.

Поділитися цією статтею