Відеозвернення лауреата Нобелівської премії миру Далай-лами IV до українських освітян відбулося сьогодні під час П’ятої (не)конференції EdCamp Ukraine, яка проходить у Харкові.

Послання вразило понад тисячу українських та закордонних вчителів та експертів освіти й суміжних галузей, які присутні на заході. Духовний лідер Тибету Тенцзін Ґ’яцо розмірковував, як освіті зростити хорошу людину:


«Я дуже зворушений і дуже ціную, що в Україні є такі люди в освіті, які думають реалістично. Багато проблем на мою думку, виникають через неправильне сприйняття, хибні погляди, недостатнє знання реальності. 

Багато проблем, з якими ми стикаємося в Америці, Африці, Ближньому Сході, Азії і в вашій країні, з’являються тому, що ми не йдемо реалістичним шляхом, маючи стільки знань, а прагнемо задовільнити лише власні бажання.

Освіта, справжня реалістична освіта, дуже допомагає розвинути більш реалістичний підхід. Наразі я відчуваю, що сучасна освіта орієнтована на матеріальні цінності, а цього, на мою думку, недостатньо. Матеріалістична освіта навчає матеріалістичного життя та культури, і як наслідок — матеріалістичного мислення. Я вважаю, це недалекоглядно».


У посланні українським вчителям Далай-лама зазначив, що освіта має бути більш досконалою: включати як знання про розвиток матеріального світу з різних наук та технологій,  так і знання про те, як розвивати у собі внутрішній спокій, боротися з гнівом, ревнощами та страхом. Управління емоціями, на думку «океан-учителя» (так перекладається титул Далай-лами), має бути невід’ємним аспектом освіти.

Далай-лама впевнений, що людське суспільство може вирішити будь-які проблеми, які в ньому виникають, використовуючи підхід істини:


«Чесність та довіра — дуже важливі. Я переконаний, що зараз, на  початку 21 століття прийшов час, коли треба перебудовувати наш застарілий спосіб мислення. Думати тільки про гроші і владу — це вже застаріло. Зараз ми маємо звертати більше уваги на внутрішній світ, на те, як вирішувати проблеми за допомогою перемовин, діалогу.

Я дуже вдячний, що ваша освітянська спільнота приділяє пильну увагу освіті, грунтованій на моральних принципах, дуже ціную це».


Дала-лама глибоко розуміє українську спільноту. Він розповів, як втратив свободу, свою країну і вже 60 років є біженцем, але ширший погляд дозволив йому досягнути душевного спокою. Тибетський лідер бачить справжній успіх української освіти в майбутньому:


«Коли мені було 16 років, я втратив свободу, у віці 24 років — я втратив свою країну. А останні 60 років я біженець, але я завжди керувався істиною, яка базується на ненасильстві. І я мислю ширше. Такий погляд на все, що відбувається, дає мені змогу зберігати душевний спокій.

Як результат, щоденно я сплю по 9 годин, і не порушую цього. Якщо занадто багато тривоги та гніву, то від цього страждаєте, перш за все, ви самі. Тому душевний спокій дуже допомагає кожній людині стати щасливою. А коли кожна людина щаслива, тоді щаслива й громада. 

Ви працюєте над застосуванням цієї філософії, і я дуже вдячний вам за це. Я молитимуся за ваші зусилля, тому що в їх основі — істина, реалістичний підхід. Це буде справжній успіх! Дякую вам!»


Пряма трансляція: П’ята Національна (не)конференція EdCamp (Привітання Далай-лами на 42 хвилині!)

Участь у цьогорічному EdCamp беруть освітяни з 20 країн світу. Тема (не)конференції «Хороша людина. Зрощуємо в Україні», а ключові питання — збереження та розвиток реформи Нової української школи, підвищення статусу вчителів та вчительок для суспільства та самих себе, початок впровадження в Україні системи соціально-емоційного та етичного навчання SEE Learning.

Серед спікерів Лілія Гриневич, міністерка освіти і науки України,  Джованні Порчелланна, науковець CERN зі Швейцарії, Джо Мелон,  координаторка освітньої програми Generation Global з Великої Британії, Пекка Оулі, ментор всесвітньої мережі global Minecraft, спеціаліст із віртуальної реальності з Фінляндії та інші.

Читайте також: EdCamp запрошує Зеленського та Гриневич до діалогу про освітуEdCamp: чому та за чим вчителям варто їхати на (не)конференціюV національна (не)конференція для шкільних педагогів EdCamp Ukraine 2019

Ілюстрація: dalailama.com

Поділитися цією статтею