Очільниця УЦОЯО пояснює досить низькі результати зокрема і психоемоційним станом підлітків. 

Про це вона розповіла в ексклюзивному коментарі «Освіторія.Медіа».

«Найперше, я гадаю, ми маємо розмірковувати не про те, що вплинуло на результати, а про те, що вплинуло на учнів, які в такий спосіб виконували завдання і мають такі результати. Очевидно, що це і ковід, і повномасштабна війна, і стрес, із тим пов’язаний. Усі ми відчуваємо нездатність або проблему в здатності концентрації уваги, зосередження. І, напевно, ті результати з читання це підтверджують та ілюструють», — зазначила вона.

Ідеться про результати дослідження PISA 2022, що були оприлюднені нещодавно. Порівняно з попереднім циклом 2018 року результати українських учнів з математики знизилися на 12 балів, з природничо-наукових дисциплін — на 19 балів, а з читання — аж на 38 балів.

«Проблему необхідно визнати, а далі — намагатися знайти її причини. Якщо це психологічний стрес, який впливає на здатність концентруватися на великих текстах, то необхідно надавати підліткам психологічну допомогу і працювати над тим, аби вони мали досвід роботи з лонгрідами», — підсумувала Тетяна Вакуленко.

Що таке PISA. Міжнародне дослідження якості освіти PISA, започатковане ОЕСР* у 1997 році, оцінює грамотність 15-річних учнів у таких ключових освітніх галузях, як читання, математика та природничо-наукові дисципліни, і визначає ступінь оволодіння підлітками здатністю застосовувати свої знання й уміння в реальних життєвих ситуаціях. На сьогодні було проведено вісім циклів PISA. Нині триває підготовка до дев’ятого циклу, основний етап якого заплановано провести у 2025 році. Україна стала першою країною, яка спромоглася провести це дослідження під час повномасштабної війни.

*ОЕСР — Організація економічного співробітництва та розвитку, що об’єднує 37 країн світу, більшість з яких є країнами з високим доходом громадян і високим індексом людського розвитку та розглядаються як розвинені.

Поділитися цією статтею