Середній бал України – 453,1 з математики, 466 з читання та 469 з природничо-наукових дисциплін.

Про це стало відомо із Національного звіту PISA-2022.



У жовтні 2022 року Україна змогла вже вдруге взяти участь у глобальному дослідженні PISA, яким охоплено понад 80 економік світу. 3876 учнів зі 164 закладів освіти різних типів, які представили 15-річних підлітків із 18 регіонів, проходили двогодинне тестування з математики, читання та природничо-наукових дисциплін, а також заповнювали анкети. 


Через воєнні дії та пов’язані із цим ризики, дослідження не проводили в шести областях нашої країни (Донецькій, Харківській, Луганській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській), а також в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі. У Дніпропетровській області вдалося провести збирання даних у межах основного етапу PISA-2022, однак результати цього регіону не було включено до міжнародної бази даних через недостатню кількість закладів освіти від нього. Отже, у циклі PISA-2022 Україну представили 18 із 27 регіонів.


Різниця в успішності українських учнів порівняно із середніми значеннями успішності по країнах Організації економічного співробітництва та розвитку з математики становить 31 бал, читання – 48 балів, а з природничо-наукових дисциплін – 35 балів. З математики та природничо-наукових дисциплін ця різниця відповідає півтора року навчання, а в читанні українські учні відстають майже на два з половиною роки. Середні показники успішності учнівства країн ОЕСР також знизилися з усіх трьох предметів, але різниця в балах усе ж менша, ніж в Україні.

Водночас Україна стала унікальною країною, що спромоглася провести це дослідження під час війни. І якщо порівнювати її результати з результатами інших країн референтної групи (Грузія, Молдова та Вірменія), то вона показала досить хороший рівень. Наприклад, Грузія, Болгарія та Молдова мають нижчі середні бали з усіх трьох предметних галузей PISA. Водночас Естонія та Польща мають значно вищі бали з математики, читання та природничо-наукових дисциплін. Словацька Республіка також випереджає Україну за середнім балом в усіх трьох галузях, хоча різниця в балах менша (23 бали з математики, 19 — із читання та 12 — з природничо-наукових дисциплін).  Водночас в Україні, як і в усіх референтних країнах, найбільш проблемною галуззю цього циклу PISA є читання. Саме із читання Україна має найбільшу різницю в балах порівняно з країнами ОЕСР.



Порівняно з попереднім циклом 2018 року результати українських учнів з математики знизилися на 12 балів, із читання – на 38, а з природничо-наукових дисциплін – на 19 балів. Освітні втрати в галузі читання сягають майже двох років навчання. В Україні 58% учнів досягли базового рівня грамотності з математики; 59% – із читання та 66% – з природничонаукових дисциплін. У читанні хлопці відстають від дівчат на понад рік навчання (різниця становить 23 бали), але випереджають їх на 10 балів із математики.




Що таке PISA. Міжнародне дослідження якості освіти PISA, започатковане ОЕСР* у 1997 році, оцінює грамотність 15-річних учнів у таких ключових освітніх галузях, як читання, математика та природничо-наукові дисципліни, і визначає ступінь оволодіння підлітками здатністю застосовувати власні знання й уміння в реальних життєвих ситуаціях. На сьогодні було проведено вісім циклів PISA. Нині триває підготовка до дев’ятого циклу, основний етап якого заплановано провести у 2025 р.Україна стала першою країною, яка спромоглася провести це дослідження під час повномасштабної війни.

*ОЕСР – Організація економічного співробітництва та розвитку, що об’єднує 37 країн світу, більшість з яких є країнами з високим доходом громадян і високим індексом людського розвитку і розглядаються як розвинені.

Поділитися цією статтею