На дистанційному навчанні, без звичних правил та обстановки шкільної аудиторії школярі зі СДУГ почуваються невпевнено. Як вчителі можуть допомогти, розповіла Edutopia.

«Сльози та істерики» — слова, які часто використовують у соціальних мережах батьки для опису дистанційного навчання своїх дітей із синдромом дефіциту уваги / гіперактивності (СДУГ). Без звичної підтримки з боку вчителів та усвідомлення правил роботи в класі боротьба за збереження організації навчання та намагання не відставати від уроків і виконувати домашні завдання може стати непосильною.

Нещодавно дослідники в США виявили, що 31 % батьків дітей із СДУГ описують дистанційне навчання як «дуже складне завдання» і намагаються підтримувати своїх дітей вдома. В офлайн-класі вчителі зазвичай бачать, коли учні зі СДУГ розгублені, вередують і потребують швидкого перефокусування, але багато із цих сигналів втрачаються під час навчання онлайн. І оскільки навчання вдома зазвичай є самостійнішим, воно вимагає більшої уваги та організованості — дві якості, яких переважно не вистачає учням зі СДУГ.

Ось що вчителі в Сполучених Штатах роблять для своїх учнів зі СДУГ.

Найбільш сприятливе місце і спосіб навчання

Повторювані та тривалі уроки, що вимагають постійних розумових зусиль, важкі для більшості дітей, особливо для учнів зі СДУГ, яким зазвичай нудно і вони відволікаються. Включення елементу вибору способу діяльності може залучити учнів зі СДУГ та дати їм змогу довше утримувати увагу.

Щоб допомогти школярам зі СДУГ створити своє оптимальне навчальне середовище, учитель має поговорити з учнем особисто, як йому комфортніше сприймати урок — можливо, ходити з мобільним телефоном, а не сидіти на одному місці.

Багато предметів, які відволічуть дитину і займуть її руки під час навчання, можна легко знайти вдома. Вони не спричиняють шуму і не заважатимуть іншим дітям: гумки, браслети з бісеру, глина, невеликий м’яч або скріпки. Так дитині зі СДУГ буде простіше сприймати навчання.

Спостереження за часом і графіки

Для учнів зі СДУГ може бути важливе відстеження часу. Налаштування нагадувань на своїх телефонах про час початку занять, чіткі терміни виконання завдання полегшать їм сприйняття. Іноді простий кухонний таймер може допомогти їм розбити завдання на частини і залишатися зосередженими протягом кожного періоду часу.

Оскільки організація і координація дистанційного навчання може бути непростою, а графік час від часу змінюватись — дітям потрібні чіткі, зручні для читання розклади. Розміщуйте щоденні розклади в одному, передбачуваному просторі і намагайтеся не змінювати цю процедуру. Якщо можливо, додайте посилання на будь-які ресурси, якими ви будете користуватися, включаючи всі ідентифікатори та паролі від Zoom.

Учням, які потребують додаткової підтримки, запропонуйте розмістити щоденний графік на рівні очей у своїй кімнаті, або якщо це цифровий графік із посиланнями — на своєму ноутбуці чи планшеті.

Це допоможе обмежити тривогу, коли учні запізнюються на початок онлайн-уроку або не знають свого наступного кроку. Якщо ж дитина все ж запізнилася і панікує через це — її слід заспокоїти.

Спочатку загальна ідея, потім конкретизація

Під час віддаленого навчання особливо важливо для дітей із СДУГ починати із загальної картини, а потім переходити до маленьких шматочків. Їм важливо «спочатку побачити ліс, а потім дерева». Учні зі СДУГ найкраще вчаться, коли вчителі представляють нову тему, викладаючи спочатку велику ідею — наприклад, океан потеплішає — замість того, щоб давати детальний опис того, як потепління океанів може впливати на тварин. Осягнути одразу велику кількість деталей дуже важко для дітей із СДУГ.

Адаптація стратегій, які використовували раніше

Дітям зі СДУГ загалом складніше утримати в «оперативній пам’яті» те, що вони читають. З другого боку, всі учні, коли читають з екрана, сприймають текст більш поверхово і менш уважно. Такий спосіб читання ще більше ускладнює дітям із СДУГ розуміння та запам’ятовування прочитаного.

Щоб упоратися з цим, учитель може попросити учнів уповільнитися та узагальнювати кожен абзац. Це допомагає утримати інформацію.

Одна з учительок пропонує такий метод, який вона і раніше використовувала для «активного читання»: вона виділяє ключові абзаци і пропонує дітям присвоювати їм хештеги, які виражають основну думку, наприклад: #ДеррікЛюбитьФутбол або #ПринцесиЛюблятьЗеленийКолір.

Перерви для мозку і тіла

Усі діти отримують користь від коротких перерв протягом навчального дня, але для дітей із СДУГ регулярні перебивки під час уроків є критично важливими для збереження уваги.

Варто розривати уроки і пропонувати дітям зі СДУГ зробити щось просте й конкретне, що змусить їх рухатись: зібрати матеріали та інструменти для наступного етапу занять, відвідати ванну кімнату, випити води.

Слід обмежити час занять 30-хвилинними частинами, у свою чергу розбитими на регулярні перерви. Молодші діти, стверджують учителі із США, не можуть засвоювати інформацію понад пів години.

Коли діти повертаються до онлайн-класу, їх можна залучити назад до занять за допомогою дихальних вправ. Це дасть їм змогу налаштуватися і підготуватися до навчання.

Нагадуємо, відкрита реєстрація на модуль «Особливості навчання дітей зі СДУГ, дислексією, порушеннями мовлення та синдромом Дауна».

Діти із синдромом дефіциту уваги (СДУГ) мають труднощі в сприйнятті інформації, концентрації уваги, імпульсивність у поведінці, але їхнє становище теж можна покращити, якщо знати відповідні методики. Як це зробити — навчатимуть під час онлайн-тренінгу, який відбудеться 28-29 листопада.

Зареєструватись можна за посиланням.

Програма тренінгу — в матеріалі «Батьків і педагогів навчать розвивати дітей з особливими освітніми потребами».

Фото: unsplash.com.

Поділитися цією статтею