Названо умову, за якої школа може працювати, до якого б рівня епідемічних обмежень не належав регіон, у якому вона розташована. Для цього 80% її працівників мають бути вакциновані. У цьому разі заклад освіти зможе працювати навіть у «червоній» зоні.

Такі зміни до постанови №1236 від 9 грудня 2020 року («Про внесення змін до Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2, на період до 31 грудня 2021 року») затвердили 28 липня на засіданні Кабміну. 

Як відомо, раніше у «червоній» зоні школи припиняли працювати, а в «помаранчевій» та «жовтій» вводилися обмеження, а якщо рівень захворюваності підсилювався, було рекомендовано і їм переходити на дистанційне навчання у 5–11-х класах. Рішення щодо особливостей організації освітнього процесу за «жовтого» та «помаранчевого» рівнів карантинних обмежень ухвалює педрада з урахуванням тимчасових рекомендацій Головного державного санітарного лікаря. Тепер є варіант, коли навчання в закладах освіти відбуватиметься, як зазвичай. 

Міністерство охорони здоров’я пояснює, що це не означає примусову вакцинацію. Йдеться лише про випадки, коли не менше чотирьох з п’яти працівників школи добровільно пройдуть щеплення. Змушувати до цього керівництво закладу освіти не має права. 

Алгоритм запису та проведення вакцинації такий:

  • Керівники закладів освіти формують списки охочих вакцинуватись у своєму закладі.
  • Керівники закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти надають списки органам управління освітою місцевих рад, а ті надають списки департаментам чи управлінням освіти і науки обласних держадміністрацій та Київської міської адміністрації.
  • Департаменти та управління освіти і науки обласних, Київської міської державних адміністрацій надають списки закладів освіти департаментам охорони здоров’я цих адміністрацій.
  • Регіональні координатори з вакцинації повідомляють керівників закладів освіти, які подали списки, про дату і час, коли мобільна бригада приїде до закладу для щеплення колективу.
  • Уточнені списки керівники мають надати до першого приїзду мобільної бригади до закладу освіти. Надалі будь-які зміни в списках узгоджуються з регіональними координаторами з вакцинації в індивідуальному порядку.
Поділитися цією статтею