Як зробити дистанційку ефективною: поради вчителів-практиків

Щосереди ГС «Освіторія», МОН та ЮНІСЕФ спільно проводять онлайн-сесії на теми, що найбільше турбують педагогів, батьків та освітян. Цей ефір був присвячений практичним порадам про те, як зробити дистанційне навчання ефективним. Записали для вас лайфхаки та рекомендації від Олександра Чучаєва, фіналіста Global Teacher Prize Ukraine 2020 та Наталі Гутарук, фіналістки Global Teacher Prize Ukraine 2019.

Як вибудувати ефективну комунікацію з учнями та батьками?

Наталя Гутарук, вчителька англійської мови Запорізької спеціалізованої школи-інтернату «Січовий колегіум»

Скажу спершу як класний керівник. Ми від початку домовилися з батьками, що наша комунікація відбувається на рівні фактів, а не емоцій. Просимо батьків писати чітко про проблему: «Не можемо зробити (знайти) це», без домішок негативних емоцій. Це робить процес розв’язання проблем простішим. Тримаю контакт із батьками через Viber — так можна швидко отримати зворотний зв’язок.

Із учнями ми спілкуємося на платформі GoogleClassroom — там з’являються всі записи, їх можна простежити і побачити ефективність роботи кожної дитини.

Олександр Чучаєв, директор Благовіщенського НВК № 2, вчитель історії

Комунікація — це не лише вміння говорити, а й уміння слухати. Щоб приготувати страву під назвою «якісне дистанційне навчання», ми намагалися почути всіх учасників процесу — дітей, вчителів та батьків. Одним з найефективніших кроків було долучення батьків у класи на платформі Google Classroom, щоб вони почувалися включеними у процес. У дистанційному навчанні надзвичайно важлива ефективна робота класних керівників, вони є посередниками між адміністрацією, вчителем і батьками.

Із колегами-педагогами використовуємо спільні Google-документи: створюємо там розклад на тиждень із зазначенням того, в якому форматі відбуватиметься певний урок. Це зручно, адже одразу можна переслати батькам для ознайомлення. Прошу вчителів давати мені посилання на їхні уроки в Zoom, щоб я міг час від часу підключатися до них.

Діти початкової школи не вміють самостійно працювати у Google Classroom — що з цим робити?

Олександр Чучаєв

У цьому маю досвід не як директор чи вчитель, а як батько дитини, яка навчається у 2-му класі. У другому півріччі 1-го класу вони перейшли на дистанційку. Зараз моя дитина вільно працює в Google Classroom та Zoom — знає, як вимкнути звук, як увімкнути камеру тощо. Якщо якась дитина має проблеми з опрацюванням матеріалу у форматі онлайн, вчитель може запропонувати індивідуальне заняття і допомогу.

Маємо розуміти, що діти молодших класів не можуть повністю самостійно навчатися під час дистанційки — їм потрібна допомога батьків. Тут працює кілька правил: дорослий має контролювати таймінг і виконання завдань дитиною, має допомогти, за потреби, із завданням чи технічними моментами. Найкраща порада тут — співпраця вчителів та батьків.

Що робити, якщо в родині кілька учнів, і вони не можуть працювати онлайн одночасно?

Наталя Гутарук

Кілька учнів у сім’ї на дистанційному навчанні вимагають ще тіснішої комунікації батьків з учителями та батьків із дітьми. Педагогів варто вчасно попередити про те, що в родині, можливо, не вистачає комп’ютерів для всіх дітей. Якщо в молодшої дитини є уроки, коли треба виконати завдання в зошиті, на цей час гаджетом може користуватися старша дитина. Але про це все слід домовлятися заздалегідь, а не в останню хвилину. Родині треба попрацювати над спільним родинним графіком, адже зміна часових меж для малюків — також стрес.

Олександр Чучаєв

Така проблема справді дуже відчутна для українських сімей. Тут маю одну пораду: маємо загальний шкільний розклад, але індивідуальний підхід. Дистанційка — це поєднання синхронного навчання, коли вчитель і діти працюють одночасно онлайн, і асинхронного, коли діти виконують завдання у зручний для себе час. Якщо дитина не має змоги приєднуватися до синхронного уроку, вчитель має застосувати індивідуальний підхід і записати учневі аудіокоментар до виконаних завдань або зустрітися з дитиною онлайн на 10–15 хвилин для живої розмови.

Розклад дистанційного навчання повинен бути наближеним до того, який діти мають на очній формі. Проте ми підкоригували його: зробили уроки по 30 хвилин. Діти мають довші перерви для відпочинку.

Якщо вчитель 2-го класу відмовляється виходити на онлайн-зв’язок з учнями, що можуть зробити батьки?

Олександр Чучаєв

Перш за все, батьки повинні звернутися до директора школи. Наразі ми не маємо чіткого алгоритму, як повинен викладати матеріал вчитель на дистанційному навчанні. Проте, безперечно, дітям потрібен зоровий та просто людський контакт з учителем. Я переконаний, що в початкових класах вчитель повинен спілкуватися з дітьми наживо онлайн щонайменше раз на тиждень.

Вчителям не радять використовувати платформу Zoom для онлайн-уроків. Проте діти до неї звикли і вона зручніша — як бути педагогам?

Наталя Гутарук

Платформу Zoom не радять використовувати через випадки, коли посилання на уроки потрапляли до сторонніх осіб. Тому вчителям важливо дотримуватися всіх заходів безпеки: у налаштуваннях Zoom-конференції поставити позначку там, де і пароль, і ідентифікатор, і обов’язково — зал очікування. Цього цілком достатньо, щоб убезпечити цей ефір від сторонніх.

Домовтеся з учнями про спільні правила поводження на Zoom-уроках: діти і вчитель мають бути підписані своїми прізвищами та іменами, а не нікнеймами. Якщо хтось не чує вчителя — прошу одразу писати про це в чат, якщо виникають будь-які технічні проблеми — так само. Якщо ви бачите, що під час Zoom-конференції відбувається не те, що планувалося, діти мають знати, що треба негайно вийти з цього ефіру і чекати на повідомлення від учителя у Google Classroom.

Хочу наголосити на важливості такого поняття, як нетикет під час онлайн-уроків: усі учасники процесу — вчителі, діти та їхні батьки — мають дотримуватися узгоджених правил. Пригадую, як неприємно було мені, коли в нас відбувався дуже злагоджений урок у Zoom, а в однієї дитини були технічні негаразди, і раптом весь клас почув різкі коментарі мами цієї дитини щодо її роботи на уроці. Такого не повинно бути.

Які цифрові інструменти є найбільш зручними та ефективними?

Наталя Гутарук

Загальна платформа, у якій нам усім зручно працювати, це Google Classroom. Якщо потрібні короткі навчальні відео для уроку, раджу ВШО — це потужний ресурс, що дуже економить час учителя і є доступним для дітей. Коли хочу додати інтерактиву в уроки англійської мови, створюю квізи для кожної теми на платформах Quizzis та Quizlet. Мені дуже подобаються інтерактивні онлайн-дошки типу Padlet чи Linoit — тут можна дати завдання і для quick thinkers — тих, хто мислить швидко, і для тих, хто думає повільніше. Перші вже накидали відповіді, другі тим часом їх прочитали і вже готові включитися в спільну роботу. Мені подобаються ті інструменти, що дають можливість працювати дітям спільно тут і зараз і доступні також на смартфонах.

Як учителю використовувати платформу ВШО?

Олександр Чучаєв

Для платформи «Всеукраїнська школа онлайн» я розробив курс із всесвітньої історії, історії України, тому можу говорити про свій досвід і як учасник, і як користувач платформи. Коли створював курс, розумів, що матеріал треба подавати цікаво, змістовно, емоційно. Отже, якщо ви вчитель і маєте онлайн-урок на 30 хвилин, ви можете: запропонувати дітям 10-хвилинне навчальне відео, а решту часу спілкуватися з учнями і відповідати на їхні запитання. Можете обрати коротше відео, доповнити його своїми коментарями і дати дітям завдання для практичної роботи. Уроки на ВШО тривають 5–10 хвилин, у цей час подається базова інформація з усієї теми.

Використання матеріалів ВШО — це «покубове» навчання: ми даємо дітям перший куб — загальна базова інформація, далі вчитель її поглиблює і обговорює з учнями, третій куб — практичне опрацювання. Таким чином, матеріал ми засвоюємо тричі. ВШО допоможе вчителям не лише в умовах дистанційного навчання, а й на уроках у класі, під час змішаного навчання і перевернутих уроків.

Які види робіт слід проводити онлайн, а які асинхронно?

Наталя Гутарук

Не слід переобтяжувати дітей сидінням біля екрана. Чи можна всі види роботи перенести в онлайн? Звичайно, ні. Але я закликаю вчителів не влаштовувати феєрверк цифрових інструментів за ті 25–30 хвилин уроку, що ви маєте. Вчитель повинен мати пріоритет: хай це буде одне-два завдання, але виконані всіма якісно, ніж 5–6 завдань, які половина учнів не встигнуть чи не зможуть виконати. На одному уроці раджу вчителям використовувати не більш ніж два ресурси.

Для багатьох учнів досвід навчання весною став, так би мовити, крахом ілюзій. Багато дітей вважали, що навчатися не потрібно, адже в мережі доступна інформація на будь-яку тему, її можна взяти звідти, коли треба. Але згодом вони зрозуміли, що їм бракує системи відбору — інформації надто багато, а що потрібно саме тобі саме зараз, зрозуміти складно. Коли ми повернулися до навчання восени, я помітила, що якість роботи учнів стала значно вищою: діти переосмислили роль учителя у процесі навчання. Урок весняного карантину був не з приємних, але він точно був нам усім потрібен. Зараз маю такий лайфхак: якщо бачу, що якась дитина на уроці трохи поникла, пишу в чаті особисте повідомлення: «Ти сьогодні розумниця, добре працюєш», щоб кожна дитина відчувала, що цей урок для неї, зараз, її бачать і чують.

Олександр Чучаєв

Вчитель повинен розуміти цінність часу дітей в онлайні і подавати матеріал максимально стисло. Я ретельно продумую, що саме буду казати дітям, чи не даю я надто багато деталей, які забирають час. Мене дуже структурують презентації — це стисло поданий матеріал, який діти зафіксували, а далі пішли робити завдання, яке не передбачає сидіння перед екраном.

Поділитися цією статтею