Як вчителю заробляти більше

Де знайти додаткове джерело прибутку? Що можна отримати безплатно? Як вплинути на рівень своєї заробітної плати? Ці питання постають перед кожним педагогом. А півфіналістки Global Teacher Prize Ukraine 2017 — вчителька англійської мови з Черкаської гімназії № 31 Надія Вовченко та вчителька хімії з невеличкого селища Івано-Франкове на Львівщині Оксана Окулова — навіть проводять майстер-класи на тему «Де вчителю шукати гроші». «Освіторія» разом з ними проаналізувала, де можна знайти матеріальні ресурси

Як можна вплинути на зарплату

Успішно атестуватися

Основний у минулому метод перевірки та підвищення кваліфікації вчителів, за яким раз на 5 років обчислюють ставку. Під час реформ від атестації поступово будуть відмовлятися. Тут треба чекати: знання та навички нічого не гарантують, якщо не пройшов необхідний час.

Вчителі-новачки, які здобули освіту рівня магістра/спеціаліста, мають нині 3784 грн (тут і далі — суми до сплати податків). Лише через три роки роботи в школі можна отримати 2-гу категорію та ставку 4073 грн. Утім, одночасно починають нараховувати першу надбавку за вислугу років — 10 %. 

1-шу категорію (4361 грн) вчитель не отримаєте раніше, ніж через 5 років вчителювання.

Якщо минуло 8 років, можна претендувати на вищу категорію (4649 грн) або без зміни категорії отримати за професіоналізм, високі показники роботи звання «старший учитель» і надбавку 10%.

Згодом «старші вчителі» можуть стати «учителями-методистами» і отримувати 15 % надбавки, якщо мають власні методичні розробки, запроваджують ефективні форми роботи, допомагають колегам.

Решта сподівань — лише на час. Якщо вчитель відпрацював понад 10 років, отримає 20 % надбавки, понад 20 років — 30 %.

Взяти кілька ставок

Найпопулярніший спосіб. Обсяг педагогічного навантаження (ставка) — 18 годин на тиждень. Це «горлові», як кажуть вчителі, тобто власне уроки. А ось підготовка до уроків, виховна робота, ведення документації та ще чимало видів роботи до них не входять. Але за них передбачені надбавки.

Якщо доводиться перевіряти зошити, у початковій школі матимете за це 15 % до ставки, у 5–11-х класах — 10–20 % залежно від предмета, який ведете.

За класне керівництво в початковій школі доплачують 20 %, у наступних класах — 25 %. Якщо ви піклуєтеся про навчальний кабінет, матимете ще 10–15 %.

Кажуть, якщо сумлінно все це виконувати, регулярно оновлювати знання, то часу вже не залишається. Утім, чимало вчителів беруть по 1,5–2 ставки — це реальні кошти.

Та вплинути на це не дуже легко: педагогічне навантаження розподіляє директор школи. А керівники закладів освіти скаржаться, що вчителі «воюють» за ставки, а потім на сьомому уроці за день втрачають голос та валяться з ніг.

Працювати за стандартами НУШ

Надбавка «За престижність праці» 5–30 % нараховується залежно від регіону, з місцевого бюджету. Але є варіант, коли ви точно одержите не менше ніж 20 % — якщо ви вчитель початкової школи, пройшли відповідне навчання і працюєте за стандартами НУШ.

Працювати в інклюзивних класах

До 20 % доплати отримує педагог, у класі якого 1–3 дитини з особливими освітніми потребами і який застосовує всі необхідні методики, щоб такі діти не відчували дискомфорту та бар’єрів під час навчання, аби стимулювати їхній розвиток.

Пройти добровільну сертифікацію

Із цього року вперше можна пройти добровільну сертифікацію і отримати 20 % доплати на три роки, а також підвищення на одну кваліфікаційну категорію або підтвердження наявної вищої категорії. Для цього слід пройти три кроки, про які «Освіторія» вже докладно писала.

Насамперед, створити електронне портфоліо. Не думайте, що це до снаги лише тим, хто володіє сучасними інформаційними технологіями. Зробити його можна, навіть якщо комп’ютер — один на школу. Якщо не вмієте знімати відео уроку, можна просто описати його та додати методичні матеріали, заповнити анкету. На виконання цього пункту буде цілих 5 місяців від моменту реєстрації на сертифікацію.

Ще одна частина — те, що раніше називали «відкриті уроки». До вчителя приїдуть мінімум два експерти.

І те, про що говорять нині вчителі найбільше: незалежне тестування. 100 запитань за три години, на кожне треба буде обрати правильну відповідь із чотирьох варіантів. Три чверті запитань стосуватимуться навчання, виховання і розвитку учнів. Решта — про планування та організацію навчання і створення освітнього середовища.

Від спроби вчитель нічого не втрачає, окрім часу: жодних санкцій в разі неуспішного проходження не передбачено.

Прибутки, які важко запланувати

Є специфічні доплати, що стосуються лише педагогів, які викладають певні предмети в певних умовах. Наприклад, вчителі української мови і літератури, які працюють у школах з навчанням мовами нацменшин (20 %), або вчителі спецшкіл з поглибленим вивченням іноземної мови, які застосовують іноземну мову в практичній роботі (10 %).

Грошей побільшає і якщо у вас є почесні звання. Для заслужених вчителів України — 20 % надбавки до зарплати. Але, звісно, таких фахівців небагато. А ті, кого відзначили за видатні досягнення в навчанні та вихованні, що здобули широке громадське визнання, званням «Народний вчитель» та надбавкою 40 %, взагалі виняткові люди. Так що навряд чи можна розраховувати на ці прибутки, але прагнути їх досягнути — варто.

Поділитися цією статтею