У вересні стартує масштабний проєкт, що має на меті навчити вчителів вимірювати та долати освітні втрати. Першим етапом стане підготовка тренерів, які надалі проводитимуть навчання для вчителів у всіх регіонах України.

Проєкт реалізує громадська спілка «Освіторія» у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Міністерством освіти і науки України за підтримки Глобального партнерства в галузі освіти (GPE) та Уряду Японії.

Питання надолуження освітніх втрат актуальне для всього світу. Згідно зі звітом Світового банку, внаслідок освітньої кризи, яку посилила пандемія COVID-19, приблизно 70% десятирічних дітей у країнах з низьким і середнім рівнем доходу не можуть зрозуміти після прочитання простий письмовий текст — порівняно із 57% до пандемії. А дослідження The New York Times свідчить, що для подолання спричинених пандемією освітніх втрат знадобиться від трьох до п’яти років.

Для України проблема навчальних втрат вкрай гостра, бо крім наслідків пандемії діти зазнали і продовжують зазнавати втрат у навчанні від початку повномасштабної війни з Росією. Порушення навчального процесу через війну, закриття шкіл та брак необхідних цифрових пристроїв для продовження навчання онлайн, а також обмежений доступ до інтернету та електропостачання внаслідок воєнних дій призвели до зниження успішності школярів. 30% учнів не мали постійного доступу до освітнього процесу в умовах війни, причому на півдні України ця цифра сягала 40%. Такими є результати дослідження якості організації освітнього процесу в умовах війни у 2022/2023 навчальному році, проведеного Державною службою якості освіти України.

Зважаючи на складність нинішньої ситуації МОН та ЮНІСЕФ рекомендують громадським організаціям та іншим стейкхолдерам (закладам освіти, органам управління освітою) впроваджувати або запланувати впровадження програм із надолуження освітніх втрат.

Проєкт «Наздоженемо: курс про подолання освітніх втрат» розроблений, щоб надати вчителям необхідні знання та практичні інструменти для надолуження знань в учнів у початковій школі — з читання, письма, математики та в середній школі — з української мови та літератури, математики.

«Безсумнівно, на освітні втрати потрібно реагувати вже зараз. Але як виміряти освітні втрати? Які інструменти для цього обрати? Як допомогти учням? Сьогодні ці запитання хвилюють кожного. Щоб допомогти вчителям та учням наздогнати шкільну програму без стресу, спільно з провідними експертами ми створили навчальний проєкт для вчителів, — каже Зоя Литвин, очільниця громадської спілки «Освіторія». — Навчання відбуватиметься за каскадною моделлю: спершу відбір та підготовка тренерів, далі навчання ними вчителів офлайн у регіонах, а також онлайн-курси, що будуть доступні для кожного освітянина. Такий підхід вже показав свою ефективність під час реформи НУШ, тож ми переконані, що саме такий формат буде корисним для вчителів».

12 вересня розпочинається відбір тренерів у межах першого етапу проєкту.

Заповнити форму реєстрації можна за посиланням.

Реєстрація триватиме до 23:59 29 вересня 2023 року.

Підготовка тренерів передбачатиме:

– курс в онлайн-форматі про інструменти для вимірювання та методи надолуження знань в учнів;

– очні тренінги для вчителів за напрямами: початкова школа, математика, українська мова та література;

– отримання сертифіката з підвищення кваліфікації та можливість поширювати набутий досвід серед освітян свого регіону.

Серед експертів проєкту:

  • Руслан Шаламов, Заслужений учитель України;
  • Тетяна Вакуленко, директорка Українського центру оцінювання якості освіти;
  • Ірина Губеладзе, докторка психологічних наук і експертка з психології мас;
  • Наталя Байтемірова, методистка онлайн-курсу для освітніх управлінців, експертка команди підтримки реформи МОН України;
  • Олена Ліннік, методистка онлайн-курсу про подолання освітніх утрат у початковій школі, докторка педагогічних наук;
  • Дарина Васильєва, методистка онлайн-курсу з математики, старша наукова співробітниця Інституту педагогіки НАПН України, кандидатка педагогічних наук;
  • Юлія Романенко, методистка онлайн-курсу з української мови і літератури, кандидатка педагогічних наук.

Запрошуємо доєнатися, якщо ви:

  • маєте педагогічну освіту;
  • займаєтеся підвищенням кваліфікації вчителів початкових класів, математики, української мови та літератури чи самі є вчителями;
  • хочете і маєте можливість проводити тренінги для вчителів свого регіону впродовж найближчого року.

Під час відбору майбутніх тренерів також враховуватиметься їхній досвід у проведенні тренінгів, мотивація та інтерес до теми подолання освітніх втрат.

Зареєструватися
Поділитися цією статтею