Верховна Рада ухвалила закон про запровадження індивідуальних освітніх траєкторій — 306 голосів за.

Про це повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий. 

Тепер можна буде самостійно регулювати темп і тривалість навчання, а також, за потреби, змінювати спеціальність після року чи півтора навчання завдяки запровадженню міждисциплінарних освітніх програм на бакалаврському рівні. Тобто якщо на момент вступу людина ще не визначилася зі спеціальністю, на якій хоче навчатися, вона зможе спершу вступити на міждисциплінарну освітню програму в межах однієї або кількох галузей знань. А тоді, після першого курсу, вже ухвалити остаточне рішення щодо спеціальності або здобувати міждисциплінарну освіту.

Також закон дає можливість студентам-контрактникам самостійно визначати тривалість навчання в університеті. Так, хтось зможе завершити 4-річну бакалаврську програму за три роки або навпаки  поєднати навчання з роботою і завершити необхідні 240 кредитів ЄКТС за 6-8 років. Водночас закон посилює автономію університетів.

«Студент у маленькому виші, за визначенням, має звужений вибір дисциплін, можливостей, лабораторій, траєкторій навчання. Отже, велика кількість маленьких закладів — це обмеження вибору для студента. Тому коли говоримо про індивідуальні траєкторії та суб’єктність студента, ми паралельно маємо говорити про укрупнення та модернізацію інфраструктури, інакше ми не можемо забезпечити молодій людині того вибору, який потрібен для світоглядної складової вищої освіти» раніше зазначив Михайло Винницький, заступник міністра з питань вищої освіти.

Читайте також: Що чекає на вищу освіту у 2024 році: велике інтерв’ю з Михайлом Винницьким

Поділитися цією статтею