З 2027 року в Україні почнуть реалізовувати реформу профільної середньої освіти. Її мета — забезпечити свободу вибору та наблизити профільну освіту до потреб кожного учня й учениці.

Основні засади реформи презентували на форумі «Реформування старшої профільної середньої освіти (академічні ліцеї)».

Згідн з ними учні зможуть самостійно «складати» свій освітній шлях. Для цього проєкт стандарту профільної середньої освіти передбачає кілька можливостей:

  • Два рівні вивчення кожної освітньої галузі: основний (базовий) і поглиблений (профільний).
  • Освітня програма ліцею може передбачати як «вузькі» навчальні предмети, так й інтегровані курси.
  • Зміст освіти в ліцеї має бути гнучким та варіативним і складатися з трьох компонентів: обов’язкових для всіх освітніх компонентів; варіативної частини в межах обраного профілю; варіативної — поза профілем. З 10 до 12 класу кількість годин на вивчення обов’язкових для всіх освітніх компонентів зменшуватиметься, натомість кількість годин для вивчення варіативної частини — збільшуватиметься.

Також там визначили три кластери, у межах яких ліцеї зможуть формувати профілі: STEM, мовно-літературний, суспільно-гуманітарний. Кожен ліцей має пропонувати на вибір щонайменше три профілі в межах одного, двох або трьох кластерів. У фіксованих класах учні вивчатимуть лише обов’язкові навчальні предмети / курси. Для вивчення вибіркового циклу (профільних і поза профілем) школи формуватимуть міжкласні групи.

25 ініціативних шкіл з усієї України погодилися першими розробляти й апробувати нові освітні моделі та надавати рекомендації щодо впровадження реформи в усіх закладах освіти країни. Надалі ці школи надалі стануть менторами для пілотних академічних ліцеїв, які почнуть впрвадження реформи з 2025 року.

Концепт
Поділитися цією статтею