У Міністерстві освіти і науки України презентували державну установу «Школа Супергероїв», яка за постановою уряду має з’явитися з 1 січня 2022 року. 28 освітніх центрів відкриють при лікарнях у всіх регіонах України.

Наталія Мосейчук, телеведуча 1+1, кураторка «Право на Освіту» та Школи Супергероїв, увійшла до Піклувальної Ради новоствореної школи. Вона однією з перших почала бити на сполох, що діти в лікарнях не отримують належної підтримки та освіти. Разом з командою «Право на освіту», ГО Маленьке серце з мистецтвом, ТСН, вчителями зі Львова та Києва, лікарями, експертами з МОН та МОЗ упродовж чотирьох років йшли до поставленої мети — щоб школи при лікарнях відкривалися, і це відбувалося на державному рівні, а не лежало на плечах волонтерів.

28 жовтня 2021 року уряд ухвалив Постанову «Про забезпечення організації надання освітніх послуг дітям, які перебувають на стаціонарному лікуванні, або яким надається реабілітаційна допомога». За документом до структури держустанови Школи Супергероїв увійдуть секретаріат з офісом у Києві та 28 освітніх центрів у регіонах України, які планують відкрити з наступного року.

«4 роки зусиль великої команди, і нарешті отримали результат. Тепер відкриття та робота шкіл при лікарнях по всій країні відбуватиметься на державному рівні. Були робочі групи, палкі дискусії щодо облаштування освітнього процесу при лікарнях, сперечалися, вивчали досвід інших країн, де таке навчання давно впроваджене. Нашою метою був державний рівень підтримки. Ми її досягнули. Тепер важливо контролювати хід реформи, має працювати Піклувальна Рада. Рухаємося далі! Дякуємо всім, хто допомагав та допомагає», — зазначила Наталія Мосейчук.

У кожній школі будуть працювати вчитель молодших класів, асистент вчителя молодших класів, вихователь, асистент вихователя, психолог, методист, завідувач і вчителі. Вчителі зможуть отримувати заробітну плату з держбюджету вже з вересня 2022 року. Маленькі пацієнти, які пройдуть навчання, отримають довідку про освітні послуги. Документ передається секретаріатом до школи, де навчається дитина.

Наразі в Україні відкрито 7 Шкіл Супергероїв: у Києві в Охматдиті (три класи, бібліотека та літній інклюзивний майданчик), у Херсоні та Хмельницькому, дві школи у Дніпрі та дві — у Житомирі. Чекаємо на відкриття освітнього простору в Харкові.

Поділитися цією статтею