Також студенти-бюджетники отримають не лише повне покриття витрат на освіту, а й підвищену стипендію протягом усього періоду навчання.

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в ефірі телеканалу «1+1», коли коментував новий законопроєкт у сфері вищої освіти.

Студенти, які оберуть навчання за державним замовленням, отримають додаткові пільги від держави. Згідно з його заявою держава також гарантує випускникам за державним замовленням перше робоче місце після завершення навчання, а ще — підвищену стипендію. Наприклад, якщо студент обирає педагогічну спеціальність, йому гарантовано підвищену стипендію, оскільки він навчається для задоволення потреб держави у вчителях. У той час як студенти, які навчатимуться за грантовою системою, не мають гарантії отримання першого робочого місця від держави.

Раніше уряд погодив законопроєкт про зміни у фінансуванні вищої освіти. Згідно з ним у МОН планують зберегти систему державного замовлення для тих спеціальностей, які першочергово потрібні державі: медики, педагоги, інженери, енергетики тощо. Так само збережуться пільги для вступників вразливих категорій. Для решти спеціальностей пропонують модель співфінансування.

Цим планують збільшити частку студентів, які хоча б частково отримають кошти на навчання, — до 60–70% замість поточних 40%. Очікується, що зазначені результати будуть досягнуті протягом 5 років після ухвалення закону.

Поділитися цією статтею