Згідно із цим законопроєктом у майбутньому студенти зможуть навчатися за рахунок державного замовлення, державних грантів, пільгових кредитів, а також на контрактній формі навчання.

Про його погодження повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. 

Законопроєкт оприлюднили у жовтні 2023 року. У МОН планують зберегти систему державного замовлення для тих спеціальностей, які першочергово потрібні державі: медики, педагоги, інженери, енергетики тощо. Так само збережуться пільги для вступників із вразливих категорій. Для решти спеціальностей пропонують модель співфінансування.

«Як це працюватиме? Якщо коротко — гроші «ходитимуть» за студентом. Вступники, залежно від своїх результатів ЗНО/НМТ, отримуватимуть державний грант, який частково або навіть повністю покриватиме вартість навчання в ЗВО. Що важливо — у тому ЗВО, де насправді хоче вчитися абітурієнт, незалежно від його форми власності», — прокоментував майбутні зміни Оксен Лісовий.

Цим планують збільшити частку студентів, які хоча б частково отримають кошти на навчання — до 60–70% замість поточних 40%. Очікується, що зазначені результати будуть досягнуті протягом 5 років після ухвалення закону.

«Таким чином ми відходимо від практики «все або нічого» і переходимо до співфінансування. У результаті зросте привабливість необхідних державі спеціальностей, а грошову допомогу отримають набагато більше дітей», — додав Дмитро Завгородній, заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Читайте також: Що чекає на вищу освіту у 2024 році: велике інтерв’ю з Михайлом Винницьким

Поділитися цією статтею