Народні депутати ухвалили Закон «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо вдосконалення науково-методичного забезпечення освіти та якості навчальної літератури», повідомляють на сайті Верховної Ради.

Цей документ містить низку змін до Закону України «Про освіту», які встановлюють чіткі вимоги до якості навчальної літератури, насамперед тієї, що використовується в закладах повної загальної середньої освіти, а також на законодавчому рівні встановлено механізм перевірки дотримання цих вимог.

Зокрема, ідеться про те, що з моменту, коли Міністерство освіти і науки визначить вимоги до електронного додатка до відповідних підручників, такий додаток стане складовою частиною підручника.

Також уточнюється, що відтепер МОН має повноваження організувати проведення не лише експертизи навчальної літератури, а й її апробації.

У новому законі деталізовано процедуру експертизи навчальної літератури. Вона має виконуватися на засадах:

  • прозорості,
  • доброчесності,
  • фаховості,
  • незалежності експертів.

Особливо наголошено, що не допускається здійснення експертизи особами, які перебувають в умовах конфлікту інтересів, на законодавчому рівні заборонено протиправний тиск на осіб, які здійснюють експертизу.

Окремо прописано норму про відкликання підручників і посібників, у яких виявлено невідповідну інформацію.

«Навчальна література, у якій виявлено невідповідність принципам та вимогам, визначеним законодавством, може використовуватися в освітньому процесі виключно після усунення такої невідповідності», — ідеться в законі.

Поділитися цією статтею