У березні-квітні пройшов глобальний WikiGap Challenge, присвячений жінкам у Вікіпедії. Другий рік поспіль перемагає українець — вікіпедист, освітянин Андрій Гриценко. Всього автори з усього світу написали понад 3 тисячі статей про видатних жінок більш ніж 35 мовами.

WikiGap Challenge організувала Швеція та вікімедійні організації в усьому світі. Акцію підтримало також Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Цьогоріч переможець започаткував 416 статей. Більшість свого внеску він робив в українській Вікіпедії, але також писав російською, білоруською, русинською та башкирською мовами. Для порівняння, в акції 2019 року пан Гриценко створив 260 статей, повідомляє WikimediaUkraine.

Для переможців WikiGap Challenge передбачені призи. Минулого року Андрій відвідав міжнародну конференцію вікімедійного руху «Вікіманія», що пройшла в Стокгольмі. За перше місце у 2020 році він зможе поїхати в Женеву та відвідати офіс Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Андрій Гриценко на нагороджені WikiGap Challenge під час Вікіманії 2019 у Стокгольмі. Фото: Camelia.boban

Мета кампанії — писати та покращувати статті про жінок у різних мовних розділах Вікіпедії, щоб зменшити гендерний дисбаланс та покращити висвітлення ролі жінок. 

У 2020 дописувачі отримали бонусні бали за написання статей про жінок, які борються за права людини. Управління Верховного комісара ООН з прав людини запропонувало перелік з 20 таких діячок, про більшість з яких статей у Вікіпедії ще не було. У результаті створили 338 статей про цих жінок у понад 30 мовних розділах.

«Мене надихає змагальна атмосфера з колегами у таких конкурсах, а також прагнення збагачувати Вікіпедію статтями. Особливо мені подобається писати про видатних жінок та історію. Інтригувала конкуренція з іншими редакторами й редакторками Вікіпедії. Спецтема цього року WikiForHumanRights 2020 — чудове нововведення. Цікаво було писати про діяльність правозахисниць.

Найбільше мене вразила трагічна доля афганської поліціянтки Іслам Бібі, яку не підтримували родина та близькі через її професійну діяльність. І, на жаль, її вбили. Шкода також мексиканську правозахисницю Міріам Родрігес Мартінес, вбили її доньку і її саму…

Серед інших також запам’яталась Марія Вероніка Рейна з Аргентини, яка проводила агітацію за дотримання прав людей з інвалідністю. Важко було уявити, в яких умовах жила і боролася за права ефіопських жінок Богалетч Гебра. На жаль, вона померла минулого року», — поділився своїми враженнями від цьогорічного вікізмагання Андрій Гриценко.

Фото: Camelia.boban, CC BY-SA 4.0

Поділитися цією статтею
Автор: