Верховна Рада сьогодні підтримала законопроєкт, який має врегулювати вищу освіту. Тепер українські студенти отримуватимуть більше практики, для ректорів введуть оцінку роботи та новації для вступників.

Зокрема, під час вступної кампанії заклади зможуть запроваджувати мотиваційні листи. Найбільш вмотивовані вступники отримуватимуть додаткові бали під час конкурсного відбору. Максимально це буде лише 1% від конкурсного балу, щоб уникнути зловживань. Також приймати та оцінювати мотиваційні листи будуть перед початком сесії ЗНО, тобто, коли вступники не знатимуть свої бали за незалежне тестування.

Під час навчання – за недотримання академічної доброчесності студенти нестимуть більше відповідальності. Якщо виявлять плагіат або фальсифікацію в роботах, можуть скасувати рішення про ступінь вищої освіти.

В Законі прописали ЗНО після бакалаврату для атестації студентів. Результати також можна використати для прийому в магістратуру.

Серед інших новацій – договір обов’язково укладатимуть як зі вступниками-контрактниками, так і бюджетниками. Так обумовлять права та обов’язки студентів та закладів вищої освіти.

Із усіма керівниками вишів, які надалі обиратимуться на посади, підписуватимуть контракти, де будуть цільові показники ефективності (KPI), строки їхнього виконання та механізмами перевірки. Формуванням KPI займатиметься Міністерство на базі програм кандидатів, які ті подаватимуть на конкурс. Так, цілі в програмах керівників вишів стануть індикаторами ефективності, а  якщо програму не виконають – підставою, щоб розірвати контракт.

Ліцензування буде відбуватися в режимі онлайн через електронні бази – це зробить процес прозорішим та допоможе уникнути низки бюрократичних процедур. Скасували ліцензування для майже 100 спеціальностей. Потребуватимуть його “регульовані професії” –  які передбачають особливо відповідальну роботу, наприклад, правнича сфера, атомна енергетика, медицина, військова служба тощо. Вимоги до освітньої діяльності з підготовки фахівців за такими спеціальностями посилюються.

Деякі зміни відбудуться і у структурі вишів. Відокремлені структурні підрозділи не можна буде створювати у Києві, Харкові, Львові, Дніпрі та Одесі, а ті, що зараз працюють, мають бути реорганізовані або закриті до 1 липня 2021 року.

Фото: МОН

Список ключових нововведень у сфері вищої освіти

  • спрощується процедура ліцензування для університетів;
  • змінюється статус національного закладу вищої освіти, зміцнюється статус дослідницьких університетів та збільшуються вимоги для отримання цього статусу;
  • полегшуються умови для розвитку міждисциплінарних програм, освітніх програм спільного та подвійного диплома;
  • запроваджується на практиці дуальна форма здобуття вищої освіти;
  • встановлюються нові вимоги до навчання студентів, які навчаються за регульованими професіями;
  • удосконалюється структура закладів вищої освіти;
  • упорядковується діяльність відокремлених структурних підрозділів;
  • врегульовується процес вступу іноземців до університетів;
  • уточнюється визначення деяких освітніх термінів.

Закон вступить в дію після підписання президентом України. Повний текст прийнятого закону можна знайти за посиланням.

Поділитися цією статтею
Автор: