З 1 вересня 2024 року в початкових класах одночасно можуть навчатися лише 24 учні. У 2024/2025 році ця норма поширюється на всі перші класи, які навчатимуться в очному або змішаному форматах. Для решти класів максимальна наповнюваність залишається на рівні 30 учнів.

Про це повідомили в МОН.

Наповнюваність класів, які вчаться дистанційно, може бути більшою за 24 учні (для перших класів) та за 30 учнів (для інших класів). Ця норма чинна під час дії воєнного стану. Клас із 24 учнями не ділиться на групи для вивчення української мови (крім закладів із навчанням болгарською, кримськотатарською, польською, словацькою, румунською та угорською мовами). Адже для поділу наповнюваність класу має бути мінімум 27 учнів.

Розрахунки освітньої субвенції для 2024 календарного року вже відбулися. Проте оскільки зміни в наповнюваності стосуються тільки перших класів, які розпочнуть навчання у 2024/2025 навчальному році, це не матиме значного впливу на потребу в коштах на рівні територіальних громад. 

Раніше цю норму коментував освітній омбудсмен Сергій Горбачов. 

«Запланована кількість дітей у класах необхідна для реалізації реформи НУШ, зменшення навантаження на вчителя, індивідуального підходу до кожного учня, орієнтації на потреби учня в освітньому процесі. Але під час війни є певні побоювання щодо реалізації цієї норми», — зазначав він.

Поділитися цією статтею