З нового навчального року змінюється максимальна наповнюваність класів початкової школи — кількість учнів у класі державного, комунального закладу освіти не може становити менш ніж 5 та більш ніж 24 учні.

Про це повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов. 

Адже з 1 вересня 2024 року має набрати чинності норма частини 2 статті 12 Закону України «Про повну загальну середню освіту». Це визначає пункт 1 розділу 10 Прикінцевих та перехідних положень вказаного закону. 

«Запланована кількість дітей у класах необхідна для реалізації реформи НУШ, зменшення навантаження на вчителя, індивідуального підходу до кожного учня, орієнтації на потреби учня в освітньому процесі. Але під час війни є певні побоювання щодо реалізації цієї норми», — додає він.

Зокрема, чи стосується ця вимога лише перших класів, чи всіх класів початкової школи, чи діє ця норма під час воєнного стану, чи застосовується вона для очного, змішаного та дистанційного навчання, як здійснювати поділ класів для вивчення окремих предметів. Освітній омбудсмен вже надіслав запит до Міністерства освіти і науки України з проханням надати роз’яснення.

Поділитися цією статтею