Цього тижня відбувся «освітній Кабмін», під час якого прийняли низку важливих рішень у галузі освіти і науки. Пропонуємо добірку з коротким описом найвагоміших змін, які нас чекають.

1. Заробітна плата

Реформа оплати праці передбачає збільшення для всіх освітян від 20 до 70% вже з січня 2020 року. У Законі «Про освіту» зазначено, що до 2023 року найменший посадовий оклад освітян має зрости до 4 прожиткових мінімумів. Замість 25 тарифних розрядів усі освітяни та науковці за новими групами та підгрупами нової системи. Передбачено 3 основні категорії:

  • Категорія педпрацівники має 7 підгруп;
  • Категорія науково-педагогічні працівники – 5 підгруп;
  • Наукові працівники – 4 підгрупи.

Зросте заробітна плата освітян від позашкілля до досвідченого вчителя, адже реформа стосується всіх працівників сфери освіти і науки.

Деталі

2. Дошкільна освіта

  • Вихователі дитсадків отримали таку ж відпустку, як і вчителі – її видовжили до 56 календарних днів

Вже з 1 січня 2020 року вихователі дошкільних закладів матимуть 56 календарних днів оплачуваної відпустки на рік. Нині тривалість щорічної основної відпустки вихователів дитсадків — 42 календарні дні.
«На сьогодні тривалість щорічної основної відпустки вихователів дитсадків — 42 календарні дні. Це значно менше, ніж у їхніх колег, наприклад, вчителів. Хоча, насправді, робота з маленькими дітьми не легша та передбачає вищу міру відповідальності дорослого за життя і здоров’я дитини”. Постанова набуває чинності з 1 січня 2020 року.

Деталі

3. Інклюзивна освіта

  • Як відкрити інклюзивну групу у виші чи закладі профосвіти – Уряд визначив відповідний порядок

Діти з особливими освітніми потребами отримають більше можливостей для навчання у вишах та профтехах. Відповідні порядки — як організувати інклюзивне навчання в закладах вищої та професійної освіти — Уряд ухвалив з доопрацюванням сьогодні, 10 липня 2019 року.

Цього року на підтримку осіб з особливими освітніми потребами в закладах профосвіти в держбюджеті вперше було передбачено 24,8 млн гривень.

Деталі

4. Професійна освіта

  • Якою має стати профосвіта в Україні – Уряд ухвалив законопроєкт “Про професійну (професійно-технічну) освіту”

Уряд схвалив з доопрацюванням проєкт закону «Про професійну (професійно-технічну) освіту». У ньому закладені три ключові зміни — «перезавантаження» змісту, передача управління на місця та більше можливостей для співпраці з бізнесом. Далі документ буде передано на розгляд до Верховної Ради України.

Деталі

5. Вища освіта

  • Освітні програми українських вишів зможуть акредитувати авторитетні іноземні агентства – затверджено перелік

Відтепер держава визнаватиме акредитацію освітніх програм в українських вишах, зроблену низкою іноземних агентств. Тобто студентам, які навчались за акредитованими цими організаціями програмами, видаватимуть диплом державного зразка. Така сертифікація є добровільною і стосуватиметься як державних і комунальних, так і приватних закладів.

Деталі

6. Наука

  • Команди українських науковців зможуть об’єднуватися в державні ключові лабораторії, щоб шукати рішення великих спільних проблем

В Україні відкривається можливість створення державних ключових лабораторій (ДКЛ) — це будуть команди науковців, що об’єднуватимуться попри відомче підпорядкування та сферу досліджень для вирішення масштабних сучасних проблем. Для досліджень ініціатори зможуть залучати кошти з різних джерел — від держави, бізнесу, міжнародних організацій тощо.

Деталі

7.

  • Нове обладнання, більша зарплата для вчених, розвиток передових досліджень – КМУ затвердив порядок використання 100 млн грн на базове фінансування науки у вишах

Цього року держава вперше передбачила кошти для базового фінансування досліджень в університетах — на це виділили 100 млн гривень. Які виші зможуть отримати кошти на базове фінансування науки та в що їх можна буде інвестувати — вирішив сьогодні Уряд.

Деталі

8.

  • Кабмін визначив, які важливі науково-технічні розробки у 2019-2020 роках виконуватимуть за замовленням держави

Уряд затвердив 54 розробки, що виконуватимуться у 2019-2020 роках за кошти держбюджету. Результатом цих робіт має стати створення потрібних державі та суспільству технологій та науково-технічної продукції. На 2019 рік у бюджеті для цього передбачено 43,2 млн гривень.

Деталі

9. Інновації

  • Уряд схвалив Стратегію розвитку сфери інноваційної діяльності до 2030 року

Які проблеми перешкоджають розвитку інновацій в Україні, як вони мають вирішуватися та яким загалом має бути інноваційний розвиток України на найближче десятиліття. Відповіді на ці запитання закладені в Стратегію розвитку сфери інноваційної діяльності на період до 2030 року.

Нагадуємо, що зарплата всіх освітян зросте від 20% до 70% вже 2020 року. Це рішення також схвалив Уряд в межах освітнього Кабміну сьогодні, 10 липня 2017 року.

Деталі

10. Безпека: світловідбивні жилети

1 вересня в Україні вводять правило для дітей 1-4-х класів носити в темну пору доби спеціальні світловідбивні жилети, щоб бути помітними для водіїв і учасників дорожнього руху. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман продемонстрував жилет мамам і татам, які зібралися у Києві обговорити питання перебігу урядової ініціативи «Чужих дітей не буває». 

Глава Уряду нагадав, що рішення ухвалено навесні — під час проведення всеукраїнської Координаційної наради з питань безпеки дорожнього руху. Зразок спеціального одягу вже підготували.

Цікаво, що МОН і Мін’юст відхрестилися від розробки світловідбивних жилетів для школярів, зізнавшись, що не розробляли ніяких подібних рішень.

Деталі

Окрім того, цього тижня обрали освітнього омбудсмена, ним став Сергій Горбачов, розпочалась активна фаза вступної кампанії – почався прийом електронних заяв у виші, який триватиме до 16, 22 липня, У МОН надали рекомендації з викладання предметів на 2019/2020 роки.

Ілюстрація: https://pixabay.com

Поділитися цією статтею
Автор: