Окрім міжнародних сертифікатів випускники отримуватимуть і диплом державного зразка. Відтепер Україна визнаватиме акредитацію освітніх програми вітчизняних університетів, зроблену іноземними агентствами. Відповідний перелік затвердили на засіданні Уряду.

Виші, зможуть відкривати освітні програми за певними спеціальностями, звертаючись до визначених доброчесних установ. Отримані від них сертифікати зможуть безперешкодно визнати і в Україні. Така сертифікація є добровільною і стосуватиметься як державних і комунальних, так і приватних закладів.

Агентства, зазначені в українському переліку, попередньо увійшли до Європейського реєстру забезпечення якості вищої освіти (EQAR). Серед країн, у яких діють такі агентства, — Швейцарія, Португалія, Іспанія, Хорватія, Німеччина, Франція, Австрія, Фінляндія та інші.


«У Законі “Про вищу освіту” чітко виписана процедура акредитації освітніх програм…. Однак однією з вимог Закону є також визнання сертифікатів про акредитацію, виданих профільними іноземними агентствами. Прийняте наразі Урядом рішення дозволяє нам стверджувати, що ця норма Закону є реалізованою у повному обсязі», — пояснила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.


МОН здійснюватиме щорічний моніторинг Європейського реєстру та, за потреби, вноситиме зміни до затвердженого переліку.

Нагадаємо, перші акредитації НАЗЯВО мають початися вже у жовтні, загалом упродовж наступних років акредитують близько 15 тис програм.

Ілюстрація: https://unsplash.com

Поділитися цією статтею
Автор: