Кабмін затвердив, як використають закладені в бюджет 100 млн грн на науку у вишах. Обіцяють нове обладнання, більшу зарплату для вчених, розвиток передових досліджень. Які виші зможуть отримати кошти на науку та в що їх можна буде інвестувати — ухвалили у постанові уряду від 10 липня.

Цього року держава вперше передбачила кошти для базового фінансування досліджень в університетах. До цього заклади вищої освіти могли отримувати лише короткострокове фінансування під конкретні проєкти. Це не дозволяло їм будувати тривалу дослідницьку політику та на належному рівні підтримувати тих, хто займається наукою у виші, повідомляють у Міносвіти.

Коштиз 1 вересня надаватимуть за результатами державної атестації, яка оцінюватиме не весь університет, а окремі його наукові напрямки, яких визначили 7. 

Враховуватимуть кадровий склад, кошти, витрачені вишем на обладнання, кількість статей та наукових видань у «Scopus» та/або «Web of Science» тощо. 


«Постанова запускає новий стимул розвитку науки в українських університетах. Якість вищої освіти дуже пов’язана з якістю наукових досліджень. Ті заходи, які були здійснені нашим Урядом зі стимулювання наукових досліджень в університетах, показали дуже хороші плоди. Приміром, сьогодні за індексами цитування і публікаціями в міжнародних наукометричних базах представники університетів уже починають випереджати колег з академічних інститутів», — підкреслила Лілія Гриневич. 


Використати отримані кошти можна за 2 напрямами:

  1. проведення досліджень і розробок в межах наукового напряму;
  2. розвиток інфраструктури, оновлення та модернізація матеріально-технічної бази наукової і науково-технічної діяльності.

Університет отримає можливість на найближчі 5 років розвивати певний науковий напрям та підтримувати найактуальніші розробки, давати більшу зарплатню як науковцям, так і технічним працівникам, придбати нове обладнання, залучити до досліджень більше молодих вчених тощо.

Конкретний обсяг коштів, який одержить виш за науковим напрямом, розраховуватиметься за формулою, яку затвердили у Порядку.

Нагадуємо, що вчора Уряд також прийняв рішення, що відкриває можливість створення в Україні державних ключових лабораторій.

Поділитися цією статтею
Автор: