На міжнародній онлайн-платформі «Stories that Move»  з’явились сценарії інтерактивних уроків для старшокласників про ідентичність, дискримінацію та медіаграмотність українською мовою. Київський центр «Простір толерантності» проводить безкоштовні вебінари для вчителів про те, як користуватись ресурсом.

Навчання побудоване на відео-історіях підлітків з різних країн. Тут немає правильних чи неправильних відповідей, історії лише спонукають підлітків до власних висновків та розуміння своєї ідентичності, розвивають критичне та творче мислення.

Також відеоуроки розвивають навички XXI століття: вчать приймати розмаїття та зменшувати вплив стереотипів. Використовувати ресурс можуть зокрема вчителі громадянської освіти, історії та іноземних мов (відео перекладені 7-ма мовами).

Серед історій є й відео про 19-річну Альону з України. Вона ромка, і вважає, що важливо бути відкритою стосовно своєї ідентичності:

А, наприклад, Шірел з Австрії висловлює свою думку щодо того, як ЗМІ впливають на зовнішній вигляд та сексуальну привабливість дівчат (доступні субтитри українською).

Наступний вебінар для вчителів відбудеться 26 серпня о 18:00 і буде присвячений медіаграмотності.

Розповідатимуть, як використовувати  матеріали платформи для розмови з підлітками про упередження, мову  ворожнечі та пропаганду, які транслюють сучасні ЗМІ та інтернет.

Платформу Stories that Move використовують вчителі 7 країн світу: Нідерландів,  Німеччини, Польщі, Словаччини, Угорщини, Австрії та України. Проект з впровадження платформи в Україні реалізується Київським освітнім центром «Простір толерантності» у  співпраці з Українським центром вивчення історії Голокосту, Будинком Анни Франк за  підтримки фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє».

Поділитися цією статтею
Автор: