У Мистецькому Арсеналі пройшли зйомки фільму-концерту «Розділові Наживо». Цей проєкт аґенції АртПоле, що поєднує поезію Жадана, музику та каліграфію. Наприкінці жовтня стрічку обіцяють показати у кінотеатрах по всій країні. Режисером виступив Вадим Ільков, нещодавно відзначений головними нагородами Одеського кінофестивалю в українському конкурсі.

Проєкт «Розділові» існує з 2012-го. Він поєднує музику, вірші Сергія Жадана, які він читає наживо та відеоарт — коли на екрані з’являються слова та образи з текстів або навіяні ними. У стрічці пролунають тексти Сергія Жадана з книжки «Месопотамія». Авторка ідеї — режисерка й мисткиня Оля Михайлюк. Разом із ними дійство на сцені створюють музиканти Олексій Ворсоба, Томаш Сікора і віджей Сергій Пілявець.

Сергій Жадан читає власні тексти на репетиції до зйомок «Розділових» у Мистецькому Арсеналі. Світлина: Володимир Шуваєв

— Це не літературний вечір, не концерт, не перформанс, не театр. Це комунікативний джаз, — розповідає Сергій Жадан. — За ці роки мінялися учасники, тексти, концепція. Там не тільки вірші, але й проза. З музикою я звик працювати, і працюю багато. Це дійсно джазовий проєкт, бо він будується на імпровізації. Все залежить і від стану виконавців, і від стану слухача — адже це таки співпраця.

Проєкт «Розділові» — це тексти Жадана, посилені музикою та візуальним мистецтвом. Запис відеоарту проєкту від аґенції «АртПоле»

«Це не дуже типовий розклад для українського кіно, — розповідає продюсерка фільму Дарія Бассель. — Режисерові було цікаво зробити такий фільм, через який кожен глядач міг би долучитися до процесу творення мистецтва. Саме тому у нас тут 11 камер, щоб вловити кожен рух музикантів, артистів. Щоб можна було відтворити історію, як відбувається ця імпровізація, творення, мікрорухи. «Розділові» цікаві саме тим, що тут багато всього твориться саме під час виступу. Вони працюють багато років, і щоразу воно трішки нове.

Бюджет фільму — майже 2 млн 700 тисяч гривень, це повністю фінансування Українського культурного фонду. Найбільше витрат йде на зйомки, у нас тут багато обладнання. Також запишемо звук у форматі 5.1, щоб можна було показувати в кіно, і занурити глядача у музику та поезію».

На сайті проєкту rozdilovi.org можна подивитися записи з різних виступів, адже за час існування «Розділові» змінювалися. Долучалися музиканти і актори, лунали екзотичні музичні інструменти, змінювалися сцени — від Києва, Харкова та Чернівців до прифронтових територій. Цього року проєкт розпочав експерименти з різними мовами — перекладами німецькою, чеською, італійською, французькою.

На сайті також можна створювати віртуальні листівки зі словами із віршів Жадана і надсилати їх друзям.

Послухати перший альбом проєкту «Розділові» можна тут:

А послухати самого Сергія Жадана наживо найближчим часом у Києві можна буде на його великому творчому вечорі «Цитатник» 23 серпня у Міжнародному центрі культури та мистецтв (колишньому Жовтневому палаці). Там також планують поєднати поезію з театром. Зокрема, тексти Жадана зі сцени читатиме Ада Роговцева.

Поділитися цією статтею