У нашій країні дефіцит якісно підготовлених професіоналів у сфері аудіовізуального мистецтва, але все може змінитися на краще.

В Україні стартує системне дослідження кіноосвіти. Навіщо?

У всьому світі продюсери полюють за сценаріями. Адже успіх фільму або серіалу на 50% складається з ідеї і прекрасно написаного сценарію. В Україні в Класифікаторі професій навіть немає професії «Сценарист», немає навчальних програм і не готують фахівців.

«Це як якщо б у будівництві не готували архітекторів — що ми можемо побудувати без них? Українська кіноіндустрія надзвичайно потребує якнайшвидшого оновлення навчальних програм та поповнення фахівцями практично всіх кінопрофесій», — розповідає Белла Терзі, продюсерка компанії PSB films, експертка проекту.

Де пройти опитування?

Протягом реалізації проекту планується провести комплексне опитування представників кіногалузі: роботодавців з різних секторів індустрії, представників закладів вищої та фахової передвищої освіти, студентів випускних курсів та фахівців, які нещодавно завершили навчання. Бажаючим взяти участь в опитуванні потрібно заповнити анкету за посиланням.

Яка мета дослідження?

Показати реальну ситуацію у сфері кіноосвіти та допомогти виробити Стратегію розвитку кіноосвіти в Україні. А ще — встановити розбіжності між потребами ринку та обсягом підготовки фахівців за існуючими освітніми програмами в галузі кіно.

Результати опитування знадобляться для подальших аналітичних досліджень кіноіндустрії в Україні та для формування рекомендацій закладам мистецької освіти щодо пілотування нових освітніх програм або оновлення вже існуючих відповідно до запитів ринку на фахівців певних професій.

Хто проводить глобальне дослідження?

Асоціація кіноіндустрії України разом із Центром «Соціальні індикатори» за підтримки Українського Культурного Фонду.

А коли можна дізнатися результати?

Оприлюднення результатів заплановано на кінець вересня 2021 року.

Поділитися цією статтею