«Освіторія» та Український культурний фонд запрошують освітян подавати заявки на конкурс ідей для створення освітніх проєктів.

За три грантові сезони Український культурний фонд підтримав понад сотню освітніх програм. Вони охопили як професійну, так і широку аудиторію. Тематика проєктів різноманітна — від створення цифрових імерсивних інструментів для музеїв до школи буковинської тайстри

«Якщо маєте ідею освітньої програми і хочете отримати державну підтримку на її реалізацію, зверніть увагу на конкурсні програми Українського культурного фонду», — закликають організатори.

Освітні проєкти підтримуються в межах програми «Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти». Вона має окремий ЛОТ (підпрограму) «Освітні програми». На нього варто подавати грантову заявку, якщо ваш освітній проєкт:

  • розвиває фахові компетенції представників мистецької спільноти з менеджменту проєктів, бізнес-процесів, монетизації проєктів тощо;
  • підвищує кваліфікації педагогічного складу закладів середньої та вищої мистецької освіти;
  • залучає міжнародних експертів;
  • впроваджує альтернативні освітні курси для програм рівня «бакалавр» та «магістр» в закладах вищої мистецької освіти;
  • розроблений для фахівців технічних спеціальностей мистецьких установ.

На який бюджет можна розраховувати?

Загальний бюджет ЛОТ-у — 10 млн грн. Мінімальна сума гранту становить 50 тис. грн, максимальна — 1 млн грн. Заявки на грантову підтримку освітніх проєктів приймаються від юридичних осіб всіх форм власності або фізичних осіб-підприємців, що зареєстровані не менше, ніж за два роки на дату оголошення конкурсу, та мають відповідний досвід діяльності у сфері культури.

Варто звернути увагу і на програму «Інклюзивне мистецтво». Її ЛОТ «Інклюзивний культурний продукт» теж підтримує освітні програми для людей з інвалідністю, культурних інституції, представників секторів культури та креативних індустрій.

«Для УКФ кожен проєкт має свою особливу цінність, саме тому вони представлені не за рейтинговим, а сегментарним принципом. Не маємо сумнівів, що знайомство освітян з роботою їхніх колег спонукатиме до якнайшвидшої реалізації власних ідей. Не дарма ж одним з основних меседжів фонду є фраза «Не носи ідею в голові — покажи її світу!» — кажуть в УКФ.

Пропонуємо ближче познайомитись із можливостями, які надає УКФ, та надихаючими прикладами, щоб завчасно підготуватися і подавати грантові заявки.

«Найміцніший кордон — державна мова»

Локація: Виноградів, Закарпатська область

Корисний державницький проєкт, що був реалізований центральною районною та сільськими бібліотеками угорськомовних сіл Виноградівщини, щоб допомогти представникам національних меншин опанувати державну мову. Вивчення української було імплементовано у вистави лялькових театрів, флешмоби, перегляди фільмів, фестивалі, пікніки, а також використання матеріалів блогу «Українська мова як іноземна». Реалізація проєкту вкотре довела, що ніхто краще не розуміє своїх проблем і шляхів вирішення, ніж місцева громада. Завдання держави лише вчасно допомогти реалізувати місцеві ініціативи.

«50 музейних скарбів»

Локація: Київ

Першочерговою ідеєю проєкту було підвищення інтересу до регіональних художніх музеїв. Проте глобальний локдаун актуалізував потребу в онлайн-доступі до мистецтва. В Instagram-школі зібрано 50 найцікавіших зображень візуального мистецтва, що експонуються в Україні, разом з короткими фаховими, але доступними анотаціями. Кожен допис містить адресу музею для пожвавлення внутрішнього туризму.

Створення центру вітражного мистецтва на базі Львівського вищого професійного художнього училища

Локація: Львів

Приємно зазначити, що результати деяких проєктів набагато вищі, ніж очікували самі заявники. Ця освітня програма дозволила удосконалити професійну підготовку відповідно до вимог сьогодення, модернізувати обладнання наявної бази підготовки, а також стимулювати використання сучасних технологій і матеріалів. Але основним здобутком стала популяризація цього напрямку серед молоді, Львівське вище професійне художнє училище в найближчі роки, мабуть, не буде мати проблем з вступниками, а держава отримала ще один перспективний мистецький напрямок.

«Арт-маркетинг: як просувати власний культурний продукт»

Локація: Бориспіль, Київська область

Безкоштовний онлайн-курс було присвячено тонкощам просування, брендингу та роботи зі ЗМІ. Провідні спеціалісти зі сфери маркетингу та культурного менеджменту поділилися знаннями, досвідом, цікавими прикладами та трендами, що мали допомогти художникам, музикантам і письменникам зробити свої проєкти впізнаванішими. Слухачі опанували практичні навички самопрезентації, пітчингу власних культурних проєктів, брендингу та розробки стратегій просування власних культурних проєктів, побудови комунікацій зі ЗМІ.

«Проправа»

Локація: Київ

У рамках проєкту було розроблено та проведено масштабні освітні заходи у сфері авторського права для всіх зацікавлених сторін. Вони були зафіксовані на відео, які доступні на сайті LAWNET. На онлайн-платформі також розміщені проєкти договорів для авторів (дизайнерів, художників, архітекторів, фотографів, письменників та інших) про передачу виключних майнових прав, проєкти ліцензійних договорів, договорів цивільно-правового характеру та трудових договорів на створення об’єктів авторських прав, а також інформаційні матеріали з авторського права.

Творча майстерня «Жовтого автобуса»

Локація: селище Мироцьке, Київська область

Наслідком окупації Криму та війни на Сході України, стала поява нових соціальних груп, до яких потрібна особлива увага з боку суспільства та держави. Творча майстерня «Жовтого автобуса» спрямована на реалізацію освітньої програми у сфері журналістики, кіновиробництва та нових медіа для дітей військовослужбовців, учасників бойових дій та підлітків переселенців з Криму, окупованих територій та зони проведення ООС.

«НА.МИ.СТ.О»

Локація: Київ

Інноваційно-освітній проєкт, в центрі уваги якого були технологічні дослідження творів живопису. Ідея об’єднала студентів кафедри техніки та реставрації творів мистецтва НАОМА, науковців БНТЕ «АРТ-ЛАБ» та мистецтвознавців Музею Ханенків. Ця співпраця привела до вагомих наукових результатів — з п’яти досліджуваних картин Музейного фонду України лише одна виявилася оригінальною.

«Творча студія для дітей з особливими освітніми потребами»

Локація: смт Нові Санжари, Полтавська область

УКФ розділяє підходи провідних інституцій у сфері культури й розуміє, що одним із завдань Фонду є сприяння розвитку інклюзії в культурі. Проєкт присвячено розвитку творчих здібностей дітей з інвалідністю за допомогою навчання живопису та графіці. При студії було надано корекційну допомогу 20 дітям з особливими освітніми потребами. За результатами проєкту було створено понад 70 картин різного формату та проведено виставку «Наш світ особливим поглядом».

«Культура та політика: багатозначність (взаємо)зв’язків»

Локація: Київ

Курс з інноваційним поглядом на проблеми кожного громадянина, який живе в нашому заполітизованому суспільстві, проте не усвідомлює взаємопроникності культури та політики. Кожна лекція тривала 15–20 хвилин і була поділена на блоки. Лектор окреслював основну проблематику запропонованої теми з наведенням ілюстративних прикладів, щоб зацікавити слухачів курсу різними видами взаємозв’язків між політикою, культурою та мистецтвом.

Подати заявку на фінансування власного освітнього проєкту можна тут.

Поділитися цією статтею

Пов’язані теги