Профосвіту планують зробити привабливою для молоді. Управління та фінансування передадуть на місця, заклади активно співпрацюватимуть з бізнесом, уведуть нові стандарти та модернізують інфраструктуру, повідомляють на сайті Кабміну.

Концепцію «Сучасна професійна (професійно-технічна) освіта» схвалили на засіданні 12 червня. Документ визначає ключові напрямки реформи до 2027 року.

«Реформа профосвіти супроводжуватиметься не лише масштабною модернізацією інфраструктури, а й зміною стандартів та навчанням майстрів і вчителів, що викладають у профтехах. Зараз ми маємо близько 180 навчально-практичних центрів у всій країні, на базі яких учні можуть працювати з сучасним обладнанням, а заклади — проводити підвищення кваліфікації та заробляти додаткові кошти. Але цього недостатньо, щоб забезпечити нашу економіку якісними фахівцями. Тому в концепції ми виписали реальні кроки та механізми для оновлення сфери. Вони допоможуть вивести профосвіту на інший рівень, зробити її привабливою для молоді, а також дадуть поштовх до професійного розвитку педагогів», — зазначила пані міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Однією з новацій є створення Центрів професійної досконалості. Планують, що це будуть інноваційні осередки із сучасним обладнанням, майданчиком для навчання, обміну досвідом та комунікацій. Там допомагатимуть школярам визначитися з професією, учням та випускникам профтехів — працевлаштуватися за фахом, а досвідченим фахівцям — пройти перенавчання, отримати часткову кваліфікацію або нову освіту.

Створити центри планують, зокрема, за рахунок коштів європейського проєкту «EU4Skills». Він передбачає, що Україна отримає грант у розмірі 58 млн євро для впровадження змін.

Нагадаємо, раніше Рада схвалила проєкт закону «Про фахову передвищу освіту».

Поділитися цією статтею