Міністерство освіти і науки готове надати президентські стипендії призерам міжнародної олімпіади з астрономії та астрофізики Павлу Кашку та Наталії Бажан.

Про це “Освіторії” повідомив заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Наталія Бажан виборола срібло на олімпіаді, але отримала не повну стипендію за успіх на міжнародних змаганнях, а меншу за всеукраїнську.

Згідно із законодавством, пояснює Хобзей, від офіційної делегації України поїхали троє людей, які показали найкращий результат серед інших на всеукраїнських змаганнях. Бажан серед них не було.

Але вона перемогла на студентській олімпіаді в КНУ ім. Шевченка і отримала запрошення з Таїланду, де проходила міжнародна олімпіада. Там вона посіла друге місце і отримала право на здобуття президентської стипендії. Але щоб отримати її, для початку треба відмовитися від тієї, яку вона отримала за участь у всеукраїнській.

“Там дуже складна і заплутана ситуація склалася з нею. Але ми розуміємо, що їй краще отримати стипендію за міжнародні успіхи і підемо Наталії на зустріч. Але для цього їй треба написати заяву і відмовитися від першої стипендії”, — сказав Хобзей.

Сама Наталія, за її словами, досі брала участь у міжнародних олімпіадах за власний рахунок.

“Я завжди їздила на олімпіади за свій рахунок, тато за мене платив. Вартість квитка в цьому році була приблизно 18 500 грн. За чотири роки змагань моїми батьками було витрачено значно більше, ніж зможе перекрити будь-яка стипендія”, — розповіла Наталія.

Нагадаємо, що на початку тижня ще один призер олімпіади Павло Кашко заявив, що МОН не включило його до списку на отримання президентської стипендії. Спочатку йому відповіли, що не можуть цього зробити, адже він не був офіційним представником української делегації. Але після того, як його заява розлетілась по соцмережам, в МОН пообіцяли надати йому стипендію як виняток.

Чи буде змінена така система нарахування стипендії, в міністерстві поки не повідомляють.

Автори тексту: Олексій Сімончук, Ірина Лопатіна

Поділитися цією статтею