Новопечерська школа: Як виростити майбутніх лідерів

фото: Олег Терещенко

5 років нещодавно відзначила Новопечерська школа, де виховують майбутніх лідерів з глобальним мисленням і українським серцем. Вона входить до ТОП-100 міжнародного рейтингу найінноваційніших шкіл Microsoft Showcase Schools. Пропонуємо другу частину матеріалу про секрети навчання в Новопечерській школі в нашій постійній рубриці Future Perfect.

Вивчай Шевченка за QR-кодами, роздруковуй гру на 3D-принтері та рекламуй рослини

«Пізнавальний інтерес — чи не найголовніше в процесі навчання, саме його слід розбудити в дитині, — певна засновниця Новопечерської школи пані Зоя Литвин. — Саме тому навчання базується на запитаннях: «Чому ти так думаєш?», «А чи може бути інакше?», «А як ти це доведеш?» Діти навчаються, щоб самостійно мислити, а не для зазубрювання та виконання чітких правил».

А головне, у Новошколі стараються максимально наближати знання до життя.

Якщо учні починають вчити Землю як середовище живих організмів — кожна дитина обирає свою квітку та вирощує її від зернинки до паростка, досліджує всі процеси, а потім висаджує на шкільній клумбі.

Щоб розбурхати інтерес дітей до класиків літератури та «зняти закляття» стереотипного сприйняття, вчителі мови та літератури розробляють квести. Під час першого етапу учням треба пробігтися трьома поверхами та відшукати запитання, на які кожен має відповісти. Потім вони добираються до постера з QR-кодами, які можна просканувати та дізнатися чимало цікавинок: прослухати сучасні пісні за мотивами творчості Кобзаря, пройти тести «Хто ви з жінок Тараса Шевченка» та «Як добре ви знаєте Тараса Шевченка?», побачити «шевченківські місця» на карті світу та мультфільм за мотивами поезії «Садок вишневий коло хати».

На уроці інформатики діти можуть роздрукувати на 3D-принтері спроектовану в комп’ютерній програмі гру-лабіринт, а потім ще виліпити на гончарстві спеціальні кульки, які перекочуватимуться жолобками лабіринту. Звісно, таку гру дітям хочеться одразу віднести додому та запропонувати родині «протестити».

Школярі обожнюють завдання на креативність. До прикладу, кожен учень обирає рослину та створює для неї повноцінну рекламну кампанію. Або читає книгу та презентує її однокласникам, виступаючи в ролі літературного критика. У груповому проекті про науку «Science Fair» діти не тільки вирощували плісняву на різних продуктах, досліджували умови зберігання речовин у різних типах упаковок, а й провели для батьків науковий ярмарок-презентацію та довели перед ними висунуті перед початком досліду гіпотези.


«Головною проблемою в експерименті стало утримати прибиральниць від того, щоб не викидали ємності з пліснявіючими продуктами. Біля батарей яскравіли таблички “Це дослід! Не викидайте, будь ласка”», — усміхається очільниця середньої школи Поліна Комарова.


Classroom Management і правильні ментальні установки

У школі діє так званий Classroom management — система організації класу. На початку навчального року діти разом обирають та встановлюють правила, за якими потім увесь рік житимуть у школі. Це навчає учнів самостійності та відповідальності, а ще вони охочіше дотримуються правил порядку, які самі придумали.

Вчителі школи працюють з ментальними установками. До прикладу, учень ніколи не почує відверту похвалу на кшталт: «Який ти молодець!», «Ти найкращий!» У такий спосіб дорослі формують у дитини «установку на даність», адже дитина сприйме це так: «Якщо я завтра не буду найкращим, то не почую, що я молодець, мене вже не хвалитимуть». Похвалу в Новошколі доносять по-іншому: «Ти сьогодні показав гарний результат. Для цього ти доклав чимало зусиль, багато працював. А ще я бачу, що ти скористався додатковою літературою». Саме так у школярів формується правильна установка: якщо я натхненно працюватиму, мій результат вражатиме.

Крім того, вчителі проговорюють з дітьми, що робити помилки — не страшно, адже коли ми навчаємось — усі помиляємось. Важливо інше: вміти знайти помилку, зрозуміти, чому вона сталась, і тоді прийде розуміння, чого не вистачає, щоб результат був правильний.

Застосовують у Новошколі й так звані цілі сталого розвитку — навчальні активності, спрямовані на збереження довкілля та планети. Наприклад, учні досліджують папір: які бувають різновиди, як його виготовляють і що ми можемо робити, щоб зберегти дерева. Пробують самі виготовити папір із вторинної сировини, а також можуть виступити з невеличкою промовою на шкільному радіо на цю тему.

Школярі вигадують власні ініціативи: у вбиральні на місткості з паперовими рушниками вивісили наліпки про те, що варто використовувати одну серветку — економлячи, збережеш життя не одному дереву. Або, наприклад, учні виступили з ініціативою відмовитися від пластикових трубочок та кришечок на напої в шкільному буфеті. Саме так у школі замінили пластикові кришки на вафельні.

Мультилінгвальне освітнє середовище без щоденників

Англійську мову в Новопечерській школі вивчають ще дошкільнята — по півтори години на день. Діти співають, розмовляють з учителькою та навіть не здогадуються, що вона знає українську мову. У перших класах учні вивчають англійську мову по 7 годин на тиждень: 4 години — з носієм і 3 години — з україномовним учителем. У початковій школі вчителі працюють за програмами Project work (проектна робота), Reading skills (навички читання), Leader in Me (Лідер у мені).

Із 3-го класу додається друга іноземна мова — по 2 години на тиждень. Школярі обирають із чотирьох мов: французька, іспанська, китайська чи німецька.

У середній та старшій школі школярі опановують англійську за програмами Conflict Resolution and Building Character (вирішення конфліктів і становлення характеру), Mindset (ментальні установки), Language Practice (мовна практика).

Для оцінювання в Новопечерській школі функціонує система SMLS, адаптована під потреби навчального закладу. Це еквівалент електронному щоденнику, куди вчитель щодня вносить тему уроку, відмічає присутність, вносить коментарі щодо активності учнів на заняттях. У кожного учня є планшет, де він у системі теж може побачити коментарі вчителя. У 1–2-му класах є окремий урок «iPad» — учні ознайомлюються з правилами роботи на планшеті, програмами та застосунками, вчаться писати електронні листи, шукати завдання в загальношкільній системі.

У батьків теж є доступ до цієї системи, щоб спостерігати за результатами дитини, переглядати теми та коментарі вчителів.

Оцінки в паперових щоденниках у Новошколі не ставлять. Щоденники учням видають з 2-го класу — для того, щоб вони вчились планувати свій день, робити нотатки.

Хочеш співати на уроці — склади математичний реп

Виховний процес не може йти поза навчанням — впевнені в Новопечерській школі. Коли на уроці математики в 6-му класі учні не змогли себе опанувати й продовжували співати після веселої перерви, вчителька дала завдання скласти математичний реп. Школярі сприйняли це з неабияким ентузіазмом: кожен хотів відчути себе зіркою реп-математики.

А на початку цього навчального року вчителі зіткнулися з проблемою: учні надмірно захопилися лизунами та ліпаками. Почали не просто їх купувати в магазинах, а й робити самостійно, використовуючи для цього різні доступні речовини. Оскільки це може шкодити здоров’ю (барвники та інші складові можуть проникати через шкіру), вирішили не просто заборонити приносити такі забавки до школи, а відкрили спеціальний хімічний гурток. У супроводі вчителя хімії діти створювали улюблених лизунів, ліпак, а потім захопилися не менш цікавими експериментами в хімічній галузі.

Але паралельно назріла інша проблема: учні «виготовляли» лизунів просто на підвіконнях, які після цього майоріли всіма кольорами веселки. Що робити з такими бешкетниками? Рішення просте: дитина має все відчистити самостійно. Тому школяр спершу звертається до прибиральниці, радиться, чим можна видалити кольорові плями, отримує соду, губку та відро. У школі дітей навчають, що за будь-який вибір дії в житті треба нести відповідальність.

День тіні та профорієнтаційне тестування Magellano

Із 8-го класу в школі діє програма профорієнтації, щоб діти надихалися іти за своєю мрією, обираючи сферу роботи.

Програма складається з трьох етапів:

Проект День тіні: у 8-му класі учні відвідують місце роботи своїх батьків та протягом одного дня спостерігають, цікавляться подробицями та дізнаються, чим батьки живуть на роботі.

Профорієнтаційне тестування Magellano: в Європі вважається одним з найкращих тестувань, щоб визначити професійні нахили та інтереси. Учні Новошколи проходять його в 9-му класі, паралельно з консультацією психолога.

Стажування: у 9–10-х класах учнів залучають до стажування в просунутих українських та міжнародних компаніях за обраним напрямком.

Територія та інфраструктура

Школа розмістилася на 9585 м² у Печерському районі. На трьох поверхах — навчальні класи з інтерактивними дошками, індивідуальними електронними планшетами для кожного учня та системою SMLS (система управління школою та навчанням).

Кількість учнів

460

Особливості

У школі працює їдальня з власним виробництвом та повноцінний медичний блок. Є танцювальна і музична студії, гончарна та художня майстерні. Окрема гордість — професійний басейн довжиною 25 метрів на п’ять доріжок, який зможе задовольнити потреби не лише маленьких любителів водної стихії, а й професійних плавців завдяки перепаду глибини.

Біля школи — баскетбольний майданчик та відкритий спортивний стадіон площею 1280 м² з п’ятьма біговими доріжками та футбольним полем з надсучасним професійним покриттям для проведення змагань і турнірів.

У Новошколі передбачені побутові можливості для перебування людей з особливими потребами: пандуси для заїзду на візку, спеціальний ліфт і туалет.

Поділитися цією статтею