Про появу у реформованій старшій школі посади кар’єрного радника нагадав заступник міністра освіти Андрій Сташків. В інтерв’ю «Українській правді» він сказав:

«Ми зараз працюємо над тим, щоб у 8–9-х класах почали працювати кар’єрні радники, які допоможуть із вибором профілю у 10-му класі».

Про нову посаду у закладах середньої освіти у МОН говорять з 2019 року, втім кар’єрні радники у школах мають з’явитися лише з 1 вересня 2027 року із впровадженням реформи профільної середньої освіти.

Ми зібрали все що відомо про нововведення. 

Що робитиме у старшій профільній школі кар’єрний радник?

Його місія — допомогти учням побудувати освітню траєкторію, визначитися із професією, усвідомити свої сильні сторони та зони розвитку. Андрій Сташків додав ще один напрямок, за яким працюватимуть кар’єрні радники в освіті — стимулювати учнів обирати на майбутнє більше негуманітарних професій. (Зараз у гуманітарному профілі зацікавлені 70% старшокласників).

Дослідження КМІС щодо впровадження у школах посади кар’єрного радника свідчить, що близько 80% опитаних вважають, що ця посада потрібна. При цьому вчителі та батьки учнів старших класів більше зацікавлені у впровадженні такої посади: за кар’єрного радника — 22% педагогів і 38% батьків учнів 10–11-х класів.

Коли очікувати появи кар’єрних радників у школах?

Зі стартом реформи старшої школи, тобто з 2027 року. Втім, як повідомили у МОН, наразі це лише концепція, над якою працюють у відомстві. Вона ще не презентована, бо не розроблена. Йдеться про модифікації профорієнтації, яка вже існує у старших класах середньої школи.

З 2027 року десятикласники зможуть обирати між академічним і професійним напрямами подальшого навчання в старшій школі.

Де навчатимуться самі ка’рєрні радники?

Наразі окремих вишів, де б навчали таких фахівців в Україні немає. Але за словами директора директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України Ігоря Хворостяного, у планах запровадження в педагогічній вищій освіті спеціальності освітніх кар’єрних радників. Тому відповідна спеціальність може з’явитися найближчими роками в українських вишах.

Професія кар’єрного радника з’явилась в Україні у 2019 році в системі служб зайнятості. Це не були нові кадри, а фахівці служби, які пройшли відповідне навчання. Місія кар’єрних радників полягає в індивідуальному супроводі людини до її працевлаштування. У службах зайнятості вони працюють не лише із зареєстрованими безробітними, а й з усіма, хто бажає знайти чи змінити роботу.

Поділитися цією статтею