Як поєднати сторітелінг і віртуальну реальність

cover_vr

Історія Lyfta — одного з найіноваційніших освітніх сервісів.

Ця стаття є перекладом з дозволу фінської ініціативи HundrED. Оригінал матеріалу знаходиться за посиланням. Усі права на нього належать HundrED. Передрук чи копіювання матеріалу на інших веб-ресурсах без згоди HundrED суворо заборонено.

Проект Lyfta, один з учасників Inspiring Innovations of 2017, виграв премію Latest Education and Learning Award від Світового саміту ООН. Надзвичайний інноваційний проект від Сердара Феріт та Поліни Терво за допомогою техніки інтерактивного сторітелінгу розповідає дітям історії з усього світу, тим самим долаючи упереджене однобоке зображення певних подій, яке наразі переважає в політичному дискурсі багатьох країн.

Завдяки тому, що Lyfta вдало поєднує віртуальну реальність і сторітелінг, діти мають змогу більше дізнатися про інших людей, життя яких відрізняється від їхнього, і зрозуміти для себе, справді відчувши і глибоко осмисливши, що всі ми маємо значно більше схожого, ніж відмінного.

Звичайно, сторітелінг — не новий феномен, «розповідання історій» уже повною мірою використовується як освітня техніка. Та нам ще треба дізнатися, які саме історії нам варто розповідати. Цим і займається Lyfta, що робить компанію досить неповторною. Її історії — на часі, вони пропагують інклюзивність і представляють усі гендерні групи рівною мірою. Тобто є гідною відповіддю на дискримінацію і несправедливість, з якими кожна сфера діяльності мусить наразі боротися.

Як повідомив нам Сердар Феріт: «Ми підбираємо сильні та надихаючі історії від мужніх, амбітних людей, які подолали перешкоди, що трапилися на їхньому шляху, і змогли чогось досягти. Ми намагаємося дотримуватися рівного представлення жінок і чоловіків та якомога більшої кількості різних народів».

Screenshot_47

Історії людей, які висвітлює Lyfta, доводять: не варто відкидати властиву людській природі здатність бути стійким до перипетій долі. Про майбутнє в суспільстві часто кажуть у негативному ключі чи описують його, як щось ненадійне й гнітюче. Тому нам обов’язково потрібно впевнитися, що молодше покоління розуміє: у них знайдеться значний запас витримки та незмінна здатність подолати будь-які проблеми, коли вони закінчать шкільне навчання.

Спершу проект Lyfta взагалі не був запланований як освітній. Перша історія від Феріта й Терво стосувалася невеличкого селища у віддаленому куточку Північної Ефіопії під назвою Аура Амба. «Ми були настільки вражені тим, як живуть в Аура Амба, що захотіли знайти спосіб, у який можна було б фактично взяти інших людей із собою в цю місцевість (на противагу звичайним документальним фільмам, які люди просто пасивно дивляться). І це змусило нас дослідити та навчитися техніки зйомки 360-градусного відео сторітелінгу в далекому 2010 році.

Коли фільм The Awra Amba Experience був готовий, The Guardian опублікували матеріал про частину проекту, і нас запросили представити його в численних всесвітньо-відомих установах, таких як Кембриджський університет, Нобелівський центр миру, Лондонська школа економіки тощо. Тож тривалий час ми гадали, що нашою цільовою аудиторією є «типові читачі The Guardian»: люди віком від 18, з гарною освітою та широким кругозором».

Лише коли Феріт обговорив проект зі своїм батьком, учителем початкової школи на пенсії, вони з Терво зрозуміли, що їхній задум ідеально підходить для освіти. «Кажучи його словами: «Це просто створено для школи!» — зазначив Феріт, згадуючи першу реакцію свого батька. «Уперше ми протестували проект у школі в англійському місті Іпсвіч серед 7-річних учнів. Вони настільки захоплено його сприйняли, що сумнівів у нас більше не лишилося. Так з’явився Lyfta».

Screenshot_50

Завдяки Lyfta Феріт і Терво об’єднують минуле і майбутнє та показують, як цей взаємозв’язок може стати інтегрованим і дієвим навчальним інструментом. «Сторітелінг є найдавнішою та найефективнішою освітньою технікою», — стверджує Феріт. «Якісно розроблені технології та історії, що чіпляють, можуть допомогти освітянам надихати своїх учнів та залучати їх у навчальний процес. Бо саме натхнення і залучення є основними передумовами навчання».

Дізнайтеся більше про Lyfta, проглянувши відео виступу Терво й Феріт на TED, чи завітайте на сторінку проекту Lyfta, щоб зрозуміти, як використовувати його під час занять.

Оригінал цієї статті можна прочитати за посиланням. Усі права належать HundrED.

Поділитися цією статтею